'Dood aan pedofielen', klinkt het in Malonne

Het protest tegen de vrijlating van Michelle Martin, de ex van kindermoordenaar Marc Dutroux, trekt extreemrechts aan. „We zijn allemaal bang”, zegt een man met een baby.

De muren van het Clarissenklooster in Malonne, bij de Belgische stad Namen, zijn beklad. Er is gedreigd met brandstichting en de nonnen worden beschermd door de politie. Maar ze blijven bij hun beslissing, zeggen ze: Michelle Martin, ex-vrouw en medeplichtige van kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux, mag bij hen komen wonen als ze vervroegd vrijkomt.

Het Hof van Cassatie onderzoekt nog of er bij de beslissing over haar vrijlating, afgelopen dinsdag door de rechtbank van Bergen procedurefouten zijn gemaakt. Eind deze maand zal duidelijk zijn of Michelle Martin (52), die zegt dat ze diepe spijt heeft, naar het klooster verhuist. In de Belgische media, maar ook op straat, in winkels en cafés gaat het er steeds over: kan het waar zijn dat ze is veranderd, zoals haar advocaat zegt? En: wat klopt er aan wetten en regels als ze ingaan tegen het rechtvaardigheidsgevoel van zoveel mensen?

Als zo’n vierhonderd betogers op vrijdagmiddag worden tegengehouden bij de weg naar het klooster, roept een vrouw naar de politie: „Dit is België: pedofielen worden beschermd, niet de slachtoffers.” Naast haar houdt een vrouw een papier omhoog: ‘Clarisses Complices Du Mal’ – Clarissen Handlangers van Het Kwaad.

De betogers lopen door, even verderop hebben ze uitzicht op het klooster. Een paar leden van de extreemrechtse en ook anti-kapitalistische beweging ‘Nation’ beginnen een spreekkoor: ‘Dood aan de pedofielen’. Het duurt kort, de meesten zijn daar niet voor gekomen.

Colette Bouchat (74), die samen met haar dochter Laurence mee protesteert tegen de vrijlating van Martin, zegt dat mensen uit Namen graag in haar dorp komen wonen. „Er zijn drie scholen, het is mooi en rustig.” Ze wijst naar een nieuw huis: in de tuin springen kinderen op een trampoline, net onder de ramen van het klooster. „Zij wonen hier nog maar net. Wat een pech.”

Colette Bouchat ziet de nonnen niet vaak in het dorp. De padvinders uit Malonne gaan wel elke zomer naar het klooster om schoon te maken. Maar dit jaar, zegt een vrouw achter Bouchat, doen ze dat niet.

Een Italiaanse filmploeg staat in de tuin met de trampoline. Er zijn journalisten uit Algerije, Polen en Cyprus die zelf worden geïnterviewd door het televisiestation van Namen. „Waarom zijn mensen in Cyprus geïnteresseerd in Michelle Martin?”

Aan de kant van de weg staan drie politiemannen in burger. „Wij kennen hen goed”, zegt Eddy De Smedt, oud-vicevoorzitter van het extreemrechtse Front National en nu kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen voor ‘Nation’. Als er een actie is met leden van ‘Nation’ erbij, zijn de politieagenten er ook.

De Smedt zegt dat zijn mensen op de publieke tribune zaten tijdens de rechtszaak tegen Dutroux in 2004. „En voor zondag hebben we flink wat mensen gemobiliseerd die naar Malonne komen. Ons spandoek heeft als boodschap: ‘Pedofielen moet je ophangen’.”

De krant De Standaard schreef al op vrijdagochtend: ‘Extreemrechts kaapt betoging tegen Martin’. De vrouw die de bijeenkomst organiseerde, Sandra Latinis, is voorzitter van de nieuwe partij Solidarité Unitaire – met vooral oud-leden van het Belgische Front National.

Er zullen nog maar weinig boze Belgen zin hebben om mee te doen aan nieuwe betogingen als het extreemrechtse acties worden. Sandra Latinis roept aan het begin van de betoging: „Ik ben hier als moeder en als burger.” Er wordt hard geklapt. Wie er nu bij is, heeft geen zin om te twijfelen. „We zijn allemaal bang”, zegt een man met een baby in zijn armen.

    • Petra de Koning