Doden bij bestorming Nederlandse schepen voor kust Nigeria

Een schip van het Amerikaanse petroleumbedrijf Arco vorige maand voor de kust van Lagos. AFP / Pius Utomi Ekpei

Twee Nederlandse schepen zijn vanochtend vroeg voor de kust van Nigeria aangevallen door gewapende mannen. Dat hebben de Nigeriaanse autoriteiten vanmiddag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Bij de aanvallen zijn twee Nigerianen gedood en vier buitenlanders gekidnapt.

De schepen zijn van Sea Trucks Group, een olie- en gasbedrijf met kantoren in Rotterdam. De aanval vond op ongeveer 35 zeemijlen (65 kilometer) voor de kust van de Niger-delta plaats.

De twee gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. De vier ontvoerde werknemers komen uit Indonesië, Iran, Maleisië en Thailand, laat de Nigeriaanse marine weten. Een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf meldt dat de onderneming er alles aan doet achter de verblijfplaats van de vier ontvoerde medewerkers te komen. De zegsvrouw wilde niet zeggen voor wie ze aan het werk waren in de Niger Delta.

De Nigeriaanse marine heeft een helikopter en een ander schip naar het gebied gestuurd om de aangevallen schepen te helpen en om op zoek te gaan naar de daders.

Veel woede over oliewinning onder bewoners vervuilde Niger Delta

Buitenlandse oliemaatschappijen hebben de afgelopen vijftig jaar olie uit de delta gepompt. Hoewel dat de Nigeriaanse overheid daarvoor miljarden euro’s kreeg, zijn veel mensen in het deltagebied arm gebleven. De inwoners hebben te kampen met vervuild water en hebben geen toegang tot goede gezondheidszorg, scholing of werk.

Dit leidde in 2006 tot het opblazen van pijpleidingen en ontvoeringen door militanten en opportunistische criminelen. Sinds 2009 was het in het gebied echter relatief rustig na een amnestieovereenkomst met de overheid, waarbij voormalige strijders maandelijkse betalingen en scholing werd beloofd. Daar hebben echter slechts weinigen iets van gezien, en de ontvoeringen en aanvallen in de regio duren dan ook voort.

    • Pim van den Dool