De vrouwelijke Usain Bolt: ook Shelly-Ann Fraser kan 100 meter-titel prolongeren

Shelly-Ann Fraser (midden) eind juni in actie bij de Jamaicaanse trials in Kingston. Foto Reuters / Ivan Alvarado

Usain Bolt hoopt morgenavond zijn olympische titel op de 100 meter te prolongeren. Maar Jamaica heeft ook bij de vrouwen een soort Bolt: Shelly-Ann Fraser hoopt vanavond met een tweede olympische zege uit zijn schaduw te stappen.

Shelly-Ann Fraser, geboren in het getto Waterhouse van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston, heeft een bijzonder verhaal. Vier jaar geleden was er in Jamaica in de aanloop naar Peking nog een hevige discussie over haar uitzending. Fraser had bij de Jamaicaanse trials sprintdiva Veronica Campbell-Brown verslagen, maar had weinig allure. Zij moest haar plaats maar afstaan aan de zekere medaillewinnares Campbell-Brown, was de heersende opvatting.

Vier jaar na Peking mist Fraser de statuur van Bolt

In Peking bewees ze vervolgens het ongelijk van haar critici: Fraser won als eerste Jamaicaanse in de geschiedenis goud op de 100 meter. In Berlijn werd ze een jaar later ook wereldkampioen op het belangrijkste atletieknummer. Maar vier jaar na haar grote triomf in Peking wordt haar naam nog lang niet altijd herkend, schreef onze sportredacteur Henk Stouwdam onlangs in NRC Handelsblad. Ze mist de statuur van Bolt.

Hoewel Fraser in vergelijking met Bolt een totale onbekende lijkt, kan ze vanavond voordat Bolt morgen de kans krijgt voor de tweede keer op rij olympisch goud winnen. Of haar dat zal lukken is de vraag, want sinds haar wereldtitel in 2009 heeft Fraser tegenslagen gehad.

Zo werd ze in 2010 bij een test na de Golden-Leaguewedstrijd in Shanghai positief bevonden op oxycodone, een middel dat overigens niet prestatieverhogend werkt. Fraser zei zich van geen kwaad bewust te zijn en schreef de positieve uitslag toe aan een pijnstiller die ze had ingenomen na een tandheelkundige behandeling.

‘Ik geloof dat God me zal bijstaan’

Op het WK van 2011 in het Zuid-Koreaanse Daegu haalde Fraser net het podium niet en werd ze vierde. Achter haar grote rivale Veronica Campbell-Brown, die altijd al het voordeel van de twijfel heeft gehad. Maar Fraser gelooft dat ze vanavond opnieuw het goud kan winnen, zei ze drie maanden voor de Spelen:

“Ik maak me geen zorgen. Ik werk hard en geloof dat God me zal bijstaan. Hij was er in Peking toen ik hem nodig had. En hij zal er ook zijn in Londen. Daar heb ik het volste vertrouwen in.”

Fraser gaat op haar knieën na het lopen van een goede tijd op de Jamaicaanse trials eind juni. Foto Reuters / Ivan AlvaradoFraser gaat op haar knieën na het lopen van een goede tijd op de Jamaicaanse trials eind juni. Foto Reuters / Ivan Alvarado

    • Pim van den Dool