DE verliest beurswaarde na fraude Brazilië

Het was zo’n feest, nog geen twee maanden geleden, toen Douwe Egberts (DE Master Blenders 1753, zoals het bedrijf intussen heet) een officiële notering kreeg aan de Amsterdamse Beurs. Inmiddels is er van feestvreugde geen sprake meer. De reden? De geconstateerde boekhoudfraude bij DE’s dochteronderneming in Brazilië, die het koffie- en theebedrijf naar verwachting 45 tot 55 miljoen euro aan nettowinst zal schelen. Op de dag na de bekendmaking werd in één klap 350 miljoen euro aan beurswaarde weggevaagd. En wat te denken van de reputatieschade die Douwe Egberts door de kwestie kan oplopen? Dit boekhoudschandaal is bij lange na niet zo groot als de bekendste voorbeelden uit de geschiedenis – Ahold, World Online – maar de associatie is er. Dat kan niemand helpen.