‘De Spurs blijven hier toch’

Herman Irish Foto Titia Ketelaar

Wie: Herman Irish (52)

Wat: Steunt initiatieven als Everybody Dreams en I Love Tottenham die de trots op de wijk proberen te herstellen.

„Mijn werk is op drie minuten lopen afstand van waar Mark Duggan werd neergeschoten door de politie. En op dertig seconden van waar vorig jaar een bus in brand werd gestoken.

„Ik ben er nog steeds niet zeker van dat de relschoppers allemaal uit deze wijk kwamen. De bewoners van Tottenham zijn goede mensen. Natuurlijk, we hebben onze problemen. De werkloosheid is hoog en er zijn meer gezondheidsproblemen dan elders. Economisch gaat het niet goed, net zoals in de jaren tachtig. En de relatie met de politie is, nou laat ik zeggen dat die nu beleefd is.

„Maar wat we vooral kwijt waren geraakt was trots in de wijk. Dat moeten we nu weer gaan uitstralen. We moeten duidelijk maken wat er uniek is aan Tottenham.

„ Ik leid jongeren op tot assistent van advocaten. Als ze hun postcode noemen tijdens een sollicitatiegesprek worden ze aangestaard, vertellen ze, alsof zij de relschoppers waren.

„Maar het gaat de goede kant uit in Tottenham. De Spurs hebben besloten om hier te blijven, om niet van het Olympisch Stadion hun nieuwe voetbalstadion te maken. En de I love Tottenham-campagne wordt door de meeste mensen opgepakt. Die moet ervoor zorgen dat iedereen weer bij lokale winkeliers gaat komen, zodat de wijk ook economisch herstelt.

„Ik zeg niet dat we moeten vergeten wat er is gebeurd. Dat kan ook niet zolang de wonden nog niet zijn geheeld en de korsten nog zichtbaar zijn. Maar we kunnen wel positiviteit uitstralen.”

Hij is trots op Everybody Dreams, een single die door leerlingen van de Gladesmore school werd geschreven. Die wordt nu door Dave Stewart van de Eurythmics geproduceerd. Hij denkt dat het een nummer-1-hit wordt.