Crémant

Harold Hamersma adviseert bij Bloody Marygelei een mousserende wijn.

Naar verluidt vindt de helft van de jaarlijkse, wereldwijde tomatensapconsumptie plaats aan boord van vliegtuigen. Al dan niet in Bloody Mary vorm. Nu weet ik overigens niet of dit echt waar is, maar het zou mij niets verbazen. Want zelf heb ik nooit de neiging om het spul te bestellen. Tot het moment dat een stewardess informeert wat ik wil drinken. Enfin, de Thuiskok heeft een idee over die andere helft van de tomatensapplas: een deel ervan gaat ze gebruiken om een Bloody Marygelei te maken. En om daarvan te genieten kunnen we gewoon met beide benen op de grond blijven. Mary gaat de lunch verzorgen met roerei en garnalen. En vreemd is het in haar geval niet dat ze er wel een alcoholische versnapering bij blieft. Natuurlijk, een grafkoude wodka schenken is een optie. Wodka laat zich graag zien bij lunches of brunches met bijvoorbeeld gerookte zalm, viseitjes (kaviaar incluis), oesters en roomkaas. Maar grafkoude wodka en zomer (al is deze tot op heden ook niet al te warm) vind ik nu niet bepaald een passende combinatie. Bovendien wenst u misschien na de middagmaaltijd ook nog wat hele zinnen te zeggen. Is dat het geval dan vormt de mousserende wijn die ik voor u op het oog heb leuke gespreksstof. Om te beginnen omdat juist deze wijnsoort zo wonderbaarlijk goed aansluit bij de roereieren. Opmerkelijk, want eieren en wijn zijn bepaald niet altijd goede vrienden. Sterker nog, er bestaat zelfs een beproefde martelmethode waarin dit duo als beul fungeert. Wie iemand wil laten lijden, serveert hem een sandwich eiersalade met op nieuw eikenhout gelagerde chardonnay. Een probaat middel om iemand zijn pincode te ontfutselen. Is het echter de bedoeling dat uw brunchgasten nog eens terugkomen, schenk ze dan bij al het lekkers dat de Thuiskok heeft bedacht een fles Signé, Crémant de Bourgogne. Heerlijke citrusfrisheid, lichte druivigheid, het perzikt wat, fijne appeltjes en verfijnd droog. Erg smakelijk en toch maar 9,99 euro bij de Jumbo.

    • Harold Hamersma