Canal Parade druk bezocht - regen mag pret op Gay Pride niet drukken

Participants of the Canal Parade pose as their boats passes through the canals as part of the annual gay pride parade in Amsterdam August 4, 2012. The canal parade is the highlight of Gay Pride Amsterdam, which is held in the capital every year. REUTERS/Paul Vreeker/United Photos (NETHERLANDS - Tags: SOCIETY) Een boot vandaag tijdens de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam. Foto Reuters / Paul Vreeker

De botenparade van de Gay Pride in Amsterdam lijkt dit jaar meer bezoekers te hebben getrokken dan voorgaande jaren. Vooralsnog hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Dat meldde de Amsterdamse politie aan het eind van de middag.

De botenparade kreeg aanvankelijk wel te maken met een fikse plensbui. Maar dat mocht de pret niet drukken. De sfeer is volgens de politie goed.

Vorig jaar zagen twee miljoen mensen de Canal Parade, of als bezoeker of via internet en televisie. De verwachting was dat ook dit jaar weer honderdduizenden bezoekers op het festijn af zouden komen. Dat blijkt dus inderdaad het geval.

Tachtig boten maakten deel uit van de optocht over de Amsterdamse Prinsengracht. Bij de aankleding van die boten waren opnieuw kosten noch moeite gespaard.

NRC-medewerkers Anita Janssen en Tosca Niterink schreven gisteren al in nrc.next:

De parade is inmiddels uitgegroeid tot een bloedserieuze optocht te water met peperdure (voor de gewone homo niet te betalen) themaboten, die zich met gemak kan meten met het bloemencorso van Aalsmeer of met een landelijke happening als Koninginnedag.

Er is dit jaar ook een Turkse boot op de Canal Parade:

    • Niels Posthumus