Buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer wekelijks een bijzondere buitenruimte. Deze week een dakterras in Amsterdam.

None
photo: thijs wolzak amsterdam

Wat Het dakterras van Femke Kramer, Melle Garschagen en hun dochter Sanya, twee maanden geleden aangelegd bovenop hun driekamer- appartement in Amsterdam-Oost. Femke Kramer: „Ons huis had geen buitenruimte, alleen twee Franse balkonnetjes. Twee zomers lang hebben we aangehikt tegen de beslissing om het terras aan te laten leggen. Het is een ingrijpende verbouwing, ook voor de buren. Een paar weken konden we onze slaapkamer niet gebruiken omdat door ons plafond de trap naar het dak moest worden aangelegd.”

Buiten zitten Dat kan vaker dan je denkt, zegt Kramer. „Ondanks alle regen hebben we deze zomer al veel buiten kunnen zitten. Zodra het warmer is dan 20 graden kan je hier goed zitten. De kiezels op het dak houden de warmte vast.”

Uitzicht De kantoorkolossen aan de Zuidas, de koepelvormige daken van het Tropenmuseum, het Centraal Station – vanaf het dak beleef je de stad anders, zegt Femke Kramer. „Je hoort de treinen, de geluiden van de straat en je ziet de vliegtuigen. Altijd beweegt en gebeurt er wel wat. Deze week zagen we twee politiehelikopters lang stil hangen boven een pand in het centrum. Op AT5 (de stadstelevisie, red.) zagen we later dat een verwarde man vanaf een dak spullen naar beneden had staan gooien.”

Genieten Van de vrijheid, van de buitenlucht, van het tuintje, van samen met vrienden buiten eten. Melle Garschagen: „Vroeger gingen we met Sanya naar het park en zaten we tussen de hondendrollen. Nu gaan we lekker het dak op.”

    • Thijs Wolzak