Bruni als arbeidsvrouw zorgt voor ophef

A handout photo released by the Ville de Nogent-sur-Marne in France shows the 'Valnurese' sculpture by French artist Elisabeth Cibot as it is erected in Nogent-sur-Marne on July 31, 2012. The sculpture, an effigy of former French first lady Carla Bruni-Sarkozy dressed in workwear is dedicated to the Italian women labourers working in the town since 1860. AFP PHOTO/HO/Ville de Nogent-sur-Marne ---RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Ville de Nogent-sur-Marne" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS---
A handout photo released by the Ville de Nogent-sur-Marne in France shows the 'Valnurese' sculpture by French artist Elisabeth Cibot as it is erected in Nogent-sur-Marne on July 31, 2012. The sculpture, an effigy of former French first lady Carla Bruni-Sarkozy dressed in workwear is dedicated to the Italian women labourers working in the town since 1860. AFP PHOTO/HO/Ville de Nogent-sur-Marne ---RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Ville de Nogent-sur-Marne" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS--- AFP

Het leek burgemeester Jacques Martin zo’n mooi idee: een standbeeld ter nagedachtenis van de Italiaanse immigrantenvrouwen die zich vanaf 1860 in zijn gemeente vestigden om in de plumasserie te komen werken. In kleine ateliers in Nogent-sur-Marne, even ten zuiden van Parijs, verwerkten ze veren in dameskleding en sierlijke objecten.

Wie er model zou moeten staan had Martin – partijgenoot van de toen-nog-president Nicolas Sarkozy – ook al bedacht. Carla Bruni, ex-mannequin, vrouw van Sarkozy en telg uit een Italiaanse familie van grootindustriëlen. Deze week werd het standbeeld geplaatst. Beeldhouwster Elisabeth Cibot vervaardigde het op basis van een serie foto’s die zij ten huize van presidentiële paar mocht nemen.

Hoewel het pasin september onthuld wordt, is niet iedereen gecharmeerd van de modelkeuze. „Het is een schande om een miljardaire model te laten staan voor deze arbeidsvrouwen”, zei een verontwaardigde bewoner van Nogent tegen BFM-TV.

Eerder was er al ophef toen bleek dat Martin de gemeenteraad niet had ingelicht over zijn beslissing Bruni als model te kiezen. Na verhit debat over wie zou opdraaien voor de kosten (82.000 euro), bood een lokaal vastgoedbedrijf aan het project te financieren. Martin noemt Bruni „de meest Italiaanse onder de Françaises” en blijft vierkant achter zijn keuze staan. „Niemand kan ontkennen dat ze een knap gezicht heeft.”