Bruni als arbeidsvrouw zorgt voor ophef

Beeldhouwster Cibot maakte het beeld op basis van foto’s. Foto AFP

Het leek burgemeester Jacques Martin zo’n mooi idee: een standbeeld ter nagedachtenis van de Italiaanse immigrantenvrouwen die zich vanaf 1860 in zijn gemeente vestigden om in de plumasserie te komen werken. In kleine ateliers in Nogent-sur-Marne, even ten zuiden van Parijs, verwerkten ze veren in dameskleding en sierlijke objecten.

Wie er model zou moeten staan had Martin – partijgenoot van de toen-nog-president Nicolas Sarkozy – ook al bedacht. Carla Bruni, ex-mannequin, vrouw van Sarkozy en telg uit een Italiaanse familie van grootindustriëlen. Deze week werd het standbeeld geplaatst. Beeldhouwster Elisabeth Cibot vervaardigde het op basis van een serie foto’s die zij ten huize van presidentiële paar mocht nemen.

Hoewel het pasin september onthuld wordt, is niet iedereen gecharmeerd van de modelkeuze. „Het is een schande om een miljardaire model te laten staan voor deze arbeidsvrouwen”, zei een verontwaardigde bewoner van Nogent tegen BFM-TV.

Eerder was er al ophef toen bleek dat Martin de gemeenteraad niet had ingelicht over zijn beslissing Bruni als model te kiezen. Na verhit debat over wie zou opdraaien voor de kosten (82.000 euro), bood een lokaal vastgoedbedrijf aan het project te financieren. Martin noemt Bruni „de meest Italiaanse onder de Françaises” en blijft vierkant achter zijn keuze staan. „Niemand kan ontkennen dat ze een knap gezicht heeft.”