Brief over diesel

Waar blijven de witte pakken tegen diesel?

Vorige maand werd bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat dieseluitlaatgassen kankerverwekkend zijn. Ze behoren daarmee tot dezelfde dodelijke categorie als asbest.

Het gevolg was echter een dodelijke stilte. Geen politieke partij die maatregelen wenste. Nergens mannen in witte pakken die dieselauto’s van de weg haalden of de wegen afzetten om de levensgevaarlijke veroorzakers te ontmantelen en de brandstof op verantwoorde wijze te vernietigen. Geen stickers op de dieselpompen en geen auto’s met de tekst ‘diesel is dodelijk’. Geen wijken of steden die worden ontruimd wegens de aanwezigheid van dieseldeeltjes, die dus volgens de WHO minstens zo kankerverwekkend zijn als asbest.

Maar bij de aanwezigheid van asbest wordt ontruimd en een kolossaal drama opgevoerd.

J.M. Terwiel

Den Haag

    • J.M. Terwiel