Altijd dezelfde sport-bh en hetzelfde polsbandje

Tachtig procent van alle sporters heeft een bepaalde vorm van bijgeloof, blijkt uit recent onderzoek. ‘Onze’ hockeydames zijn een goede afspiegeling daarvan. Zij ademen bijgeloof: van geluksbandjes en scheenbeschermers, tot op je kop staan voor aanvang van een wedstrijd.

De Nederlandse damesploeg, die onder leiding van trainer Max Caldas vooralsnog zeer succesvol presteert in Londen, bestaat uit veel wisselende karakters. Die verscheidenheid zorgt voor een wirwar aan rituelen.

Ook de 26-jarige Maartje Paumen, aanvoerder van het team, heeft zo haar eigen dingetjes. Ze kan bijvoorbeeld niet spelen zonder een bijzonder accessoire. „Tijdens wedstrijden draag ik altijd een roze zweetbandje om mijn rechter pols”, vertelde ze in het tijdschrift NUsport. „Dit bijgeloof is drie jaar geleden ontstaan. Mijn ploeggenoot bij Den Bosch was haar zweetband vergeten en ik had toevallig twee roze bij me.”

Die wedstrijd werd ruim gewonnen. „We speelden allebei heel goed. Sindsdien dragen we iedere wedstrijd een roze zweetband. Ook draag ik altijd mijn FC Barcelona-sokken onder mijn gewone hockeysokken.”

Wat te denken van spits Kim Lammers, de Amsterdamse die voor hoofdklasser Laren uitkomt. „Daar draag ik altijd dezelfde sport-bh”, biechtte ze op aan het magazine Hockey.nl. „Naomi van As had die bh tijdens een wedstrijd toevallig ook aan en we speelden allebei goed. Vanaf dat moment droegen we iedere keer diezelfde bh.”

Aanvalster Marilyn Agliotti is meer van de actieve benadering. Ze zegt tegen hetzelfde tijdschrift: „Het enige dat ik doe, is af en toe op mijn hoofd gaan staan. Ik heb ooit eens gehoord dat het een rustig gevoel geeft. Het helpt me om mijn zenuwen onder controle te brengen.”

De speelster van Oranje speelde tot het najaar van 2000 75 interlands voor het nationale team van Zuid-Afrika. Daar is ze – in het stadje Boksburg – in 1979 geboren. Als eerbetoon aan haar geboorteland speelt Agliotti altijd, dus ook deze Spelen, met rugnummer 27.

Dat getal is het landnummer dat je gebruikt om naar Zuid-Afrika te bellen. Voor Agliotti is het van groot belang. „Als ik daar om een of andere reden niet mee zou spelen, zal ik me minder lekker voelen, denk ik.”

Jens Pauw

    • Jens Pauw