Afkicken in China wel/niet ethisch

Chinese drugsverslaafden die gedwongen, zonder proces en langdurig in twee ontwennings-detentiecentra vast zitten, waren proefpersoon in een onderzoek naar een nieuwe afkickmethode. Die werkt, stond op 13 april in Science.

De opgesloten verslaafden werden ‘patiënten’ genoemd. En de detentiecentra zijn aangeduid als ‘ziekenhuizen’. Daarmee legaliseren de onderzoekers die centra.

Daarover klaagt Joseph Amon in een ingezonden brief in Science van gisteren. Amon is van de organisatie Human Rights Watch. Medisch-ethische commissies gaven weliswaar toestemming voor het experiment, maar Amon betwijfelt of de ‘ethische bescherming’ van de proefpersonen voldoende was.

Op grond van krantenberichten en Chinese nieuwssites schrijft Amon dat in het Beijing Ankang Hospital en het Tian-Tang-He Drug Rehabilitation Center ontwenningstherapieën niet evidence-based zijn. De afkickers doen zandtherapie, kunnen boksen of ‘over touw- en kettingbruggen klauteren’. En ze moeten onbetaald werk verrichten.

Het is bekend dat de mensenrechten in de centra worden geschonden. Eerder dit jaar hebben 12 VN-organisaties daarvoor nog gewaarschuwd, aldus Amon.

De Chinese onderzoekers schreven een weerwoord. Niemand heeft gedwongen meegedaan; de ethische commissies wisten dat proefpersonen een verplichte behandeling ondergingen; de Chinese wet verbiedt dwangarbeid en schenden van de mensenrechten; we spraken onze proefpersonen onder vier ogen en hoorden niets over mishandeling, schrijven ze.

Ja, wie heeft er nu gelijk? Gebruikt Amon oude gegevens? Moeten we twijfelen aan de gunstige uitkomst van het onderzoek? De Science-redactie houdt zich stil.

Wim Köhler

    • Wim Köhler