Acute downgrade voor Hollandse kredietbeoordelaar

Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch. Wie kent ze niet, de grote mondiale credit rating agencies die in de huidige Europese schuldencrisis zo vaak in het nieuws komen?

Minder bekend is dat Nederland al 150 jaar zijn eigen kredietbeoordelingsbureau heeft, al klinkt de naam wat Angelsaksisch. Graydon ontstond in 1986, maar de oudste rechtsvoorganger dateert al van 1862. Graydon opereert inmiddels internationaal, maar kreeg lang niet de betekenis op de financiële markten als de Grote Drie.

In eigen land is Graydon vooral actief als handelaar in bedrijfsinformatie voor het mkb, die een beeld moet geven van de kredietwaardigheid van bedrijven. Met zijn immense database heeft Graydon zodoende een aardige kijk op de stand van de economie. Geregeld deelt het die kennis proactief met de media.

Zo meldde algemeen directeur Gertjan Kaart van Graydon Nederland maandag nog in GPD-kranten dat Nederland dit jaar afstevent op een record aantal faillissementen. „Er is een vertrouwenscrisis”, aldus Kaart. Wat er niet bij stond, was dat dezelfde directeur toen al de wacht was aangezegd. Het Financieele Dagblad wist, eveneens maandag, te melden dat het congé van Kaart niet geheel vrijwillig is geweest, maar voortkomt uit... precies, financiële problemen. Hoe diep die precies zijn, is niet te toetsen, want Graydon Nederland publiceert over zichzelf geen aparte jaarrekening.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen