Aanstekelijk

De barbecue krijg je aan de praat met een elektrische gloeispiraal.

„Wat doen jullie nou met zo’n braai?”, vroeg ik laatst mijn Zuid-Afrikaanse neef. „Dat hangt ervan af waar je bent”, vertelde hij. „Je hebt de keurige patio braai, waar veel mensen zo’n gasgestookt buitenfornuis voor hebben. Maar de originele boerenbraai, die ook nog vaak aangericht wordt, werkt met een oliedrum vol hout en daarop een stuk staalplaat. Je overgiet het hout met benzine en steekt het in de fik. Intussen drink je Castle bier. Als de rook is opgetrokken leg je je boerenwors op de plaat. Tegen die tijd heb je al heel wat Castle bier op en is iedereen in the mood. Vaak is er iemand die dan denkt het vuurtje op te moeten stoken met een scheut benzine. In dat geval heb je voor je braai naast hout, bier en boerenwors ook verbandmiddelen of een ambulance nodig.”

Dat je geen vloeibare brandstof aan een smeulend vuur moet toevoegen lijkt nogal wiedes, maar hoe hou je de barbecuestart een beetje rookvrij? Het rookgordijn dat ontstaat bij het ‘aansteken’ van de barbecue is vaak te wijten aan een restje vochtige houtskool van de vorige keer, dat op het oog zwart genoeg leek om nog te kunnen gebruiken.

In plaats van aanmaakvloeistoffen en petrochemische blokjes gebruik ik liever een campinggas soldeerbrander of een elektrische verf-afbrander, al geef ik toe dat het paardenmiddelen zijn.

Tijdens de Nederlandse BBQ kampioenschappen in Hoofddorp zag ik een elektrische Looftlighter barbecue-aansteker van 69,95 euro. Onlangs kreeg ik de beduidend voordeliger BBQ Lighter (22,50 euro, bbqlighter.nl) toegezonden. Deze elektrische gloeispiraal werkt prima en rookvrij, vooral wanneer je wat langer geduld uitoefent dan de 8 minuten die de gebruiksaanwijzing voorschrijft. Alleen staan de aanwezigheid van een snoer en een stekker natuurlijk haaks op de buitenbeleving van de barbecue.

Een video van de BBQ Lighter staat op nrc.nl/koken

    • Ronald Hoeben