1 voor de verkiezingen wil met eigen studio in Utrecht ‘het land in’

1 voor de verkiezingen moet ‘hét nationale programma rond de verkiezingen’ worden. Vanaf 3 september maken de EO en de VARA samen drie weken de nieuwe show. De duo’s Pauw en Witteman en Knevel en Van den Brink presenteren de politieke talkshow om en om.

Opvallend: 1 voor de verkiezingen wordt opgenomen in Utrecht. In een speciaal voor de gelegenheid ontworpen ‘paviljoen’ op de Hamburgerstraat vlakbij de Dom, met 150 man publiek. De studio’s van de EO in Hilversum en de VARA in Amsterdam bleken niet geschikt.

Nieuwe studio moet helpen bij ‘het land in gaan’

Kost dat niet extra geld? Ja, zegt een woordvoerder van de publieke omroep. “Elk nieuw programma brengt opstartkosten met zich mee.” Hoeveel de extra kosten bedragen wil niemand vertellen. Een rondreizende talkshow, een eerder plan, werd afgeschoten. Te duur.

De keuze is op Utrecht gevallen vanwege “de centrale ligging”, zeggen eindredacteuren Tenco van der Hee (EO) en Herman Meijer (VARA). De gasten, veel politici op campagne, kunnen zo makkelijker de studio bereiken. En de publieke omroep “wil het land in”, zegt Van der Hee. Onder de mensen zijn kan niet in de studio’s in Amsterdam en Hilversum: daar passen geen 150 man in. Meijer: “We willen er een happening van maken.”

‘Unieke samenwerking’ tussen rivaliserende redacties

Bij een nieuw programma hoort nu eenmaal een nieuw decor, vinden ze bij de EO en VARA. Ook al kost dat extra geld. “We willen niet dat mensen denken dat ze naar Pauw & Witteman vanuit de studio van Knevel & Van den Brink zitten te kijken”, zegt Meijer. En: “Door op een andere plek te zitten komt er ook een bepaalde energie vrij. Dat is nodig voor een nieuw programma.”

De EO en de VARA gaan naar eigen zeggen ‘een unieke samenwerking’ aan. Tussen de redacties bestaat onderlinge rivaliteit. Soms is er onderlinge irritatie. Zoals toen Andries Knevel het had over de ‘VARA-jongens’ op zijn weblog. Jeroen Pauw noemde de samenwerking onlangs nog een ‘Godsgeschenk’. Het nieuwe programma was „een klein wonder”, schreef Paul Witteman in zijn column in de VARA-gids. Maar, zei hij: “Wij geloven erin.”

Alleen Geert Wilders mag presentatieduo kiezen

Wat nog lastig kan zijn: de eventuele komst van Geert Wilders, die niet bij de VARA (en wel bij de EO) wil verschijnen. Gasten mogen hun presentatieduo niet kiezen, maar voor Wilders wordt een uitzondering gemaakt, zegt Meijer. “Als hij komt, gaat hij maar bij Knevel en Van den Brink zitten. Zijn situatie hebben we inmiddels geaccepteerd. Maar elke andere gast mag dat niet meer doen.”

    • Stijn Bronzwaer