Zeilers na behoorlijk goede dag kansrijk voor medailles

Postma vandaag in actie. AFP / William West

De Nederlandse zeilers hebben vandaag wisselend gepresteerd maar zicht op medailles, ja zelfs goud, is er absoluut. Pieter-Jan Postma deed heel goede zaken in de Finn-categorie en Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester staat op slechts drie punten van de ultieme plak.

Postma klimt al heel de week gestaag in het klassement en nadat hij in de negende race de snelste was, moest hij in de tiende race alleen de Brit Ben Ainslie voor zich laten gaan. De Nederlander staat nu op brons en plaatst zich daardoor voor de medal race. Ainslie en Jonas Hogh-Christensen gaan zondag in de medal race strijden om het goud, voor Postma is brons dan het hoogst haalbare.

Bouwmeester kan gouden plak ruiken

Marit Bouwmeester kwam in haar achtste race tot de derde stek, nadat ze in haar zevende race als vierde was geëindigd. Bouwmeester staat nu net achter de Ierse Annalinde Murphy op de derde plek in het klassement en heeft plotseling zicht op een gouden plak. Zondag zijn voor Bouwmeester en Postma de finaleraces.

Twitter avatar Ayolt Ayolt Kloosterboer Marit Bouwmeester doet heel goede zaken vandaag. Klassement in elkaar geschoven. Staat nu 3e op slechts 3 punten van goud. Nog 2 races

Rutger van Schaardenburg finishte in zijn achtste race op de vijfde plaats. Eerder op de dag was hij in de zevende.

droomstart Berkhout/Westerhof krijgt minder goed vervolg

470-zeilers Lobke Berkhout en Lisa Westerhof kenden een mindere tweede race. Ze kwamen ruim twee minuten na de Britten Hannah Mills en Saskia Clark over de streep, die nu ook de ranglijst aanvoeren. De Nederlandse vrouwen stonden aan het eind van de middag op de vierde plek nadat ze de eerste race verreweg de beste waren, maar……:

Twitter avatar Ayolt Ayolt Kloosterboer Uitslag 470 gewijzigd na jury protest; Berkhout en Westerhof nu 3e ipv 4e na 2 races. Niet schokkend, maar toch :-)

In dezelfde categorie kwamen Sven en Kalle Coster in hun vierde race tot de zevende plek. De gebroeders nemen nu de zevende plek op de ranglijst in, nadat ze eerder op de dag als negentiende waren geëindigd. Het Britse duo Luke Patience en Stuart Bithell neemt de eerste plek in.

    • Jules Seegers