Zegetocht van de talentlozen

Het is vooral leuk als het dier niet doet wat het baasje wil.
Het is vooral leuk als het dier niet doet wat het baasje wil.

Beste van Got Talent Worldwide RTL 4, 20.30 - 22.30 uur

Een pianospelende big, een kwartet dansende fretten, een labrador met een gitaar – dieren doen het goed bij Het Beste van Got Talent Worldwide. Dat wil zeggen: als ze eenmaal op het podium staan doen ze juist niet wat het baasje in gedachten had.

Wie verwacht talent te zien, veel en groot, komt bedrogen uit. De samenstellers hebben vooral hun best gedaan om de gênantste momenten te verzamelen uit de 39 edities die Got Talent wereldwijd telt. Het is de zegetocht van de talentlozen.

Eigenlijk geldt het voor de meeste talentenjachten op tv: het is vooral leuk als het niet goed gaat. Stuntelende acrobaten; de goochelaar die zijn eigen truc niet begrijpt; de obese buikdanser; de motoriekloze jongleur die zichzelf met een brandende messenset op een haar na onthoofdt – het is een rariteitenkabinet.

Dat geldt voor de kandidaten zo goed als voor de jury’s. Achter de tafel schuift een potpourri van uit de spotlight verdwenen quasiberoemdheden aan: David Hasselhoff, Carmen Electra, Sharon Osbourne – geen van allen zelf ooit beschuldigd van een exorbitant talent in de ene of andere richting.

Ook écht talent zit er wel tussen. Jonge kinderen met platina keeltjes mikken doelgericht op kippenvel, en een epileptische tiener ontroert met een serene vliegershow. Maar leedvermaak blijft de grootste kracht. Zoals de vuurspuwer, die tijdens zijn act onverhoopt het podium in lichterlaaie zet, bewijst: als het misgaat ontvlamt het programma pas echt.