Ze vinden ons gewoon vies

Da Huang (22) uit China is student en cameraman voor Queer Comrades, online televisiezender voor homo’s en lesbiennes. Huang is homoseksueel en een van de 22 internationale homoactivisten die zaterdag meevaren op de boot van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Canal Parade tijdens de Gay Pride.

„In mijn land vinden veel mensen homo’s vies. Homoseksuelen worden er voor konijnen uitgemaakt, omdat die dieren het ook van achteren doen. Het heeft met onwetendheid te maken, met name op het platteland weten ze niet wat homoseksualiteit is. Het komt vooral door de Chinese politiek, die doet alsof het niet bestaat. Terwijl in het oude China homoseksualiteit geen probleem was. Het was juist heel populair onder mannen om seks met andere mannen te hebben. En anderen die het niet deden, kon het niets schelen. Maar homoseksualiteit is daarna lang strafbaar geweest en het werd gezien als een geestesziekte. Sindsdien vinden Chinezen homo’s smerig. En er zijn zelfs nog steeds dokters die elektroshocktherapie geven aan mensen die zogenaamd genezen moeten worden van hun homoseksualiteit.

„Het hebben van homo-organisaties is cruciaal, omdat homo’s en lesbiennes zo met elkaar in contact komen en elkaar kunnen helpen. Niemand komt uit de kast vanwege het taboe en dus zoekt men steun bij gelijken. Zo was er een homoseksuele student die lang werd getreiterd op zijn school. Toen hij daarover klaagde bij de schoolleiding werd hem gezegd dat hij psychologische hulp moest zoeken voor zijn homoseksualiteit. Anders zou hij van school worden gestuurd. Hij weigerde.

„Hij vond ons op internet. Wij hebben hem geholpen een eigen organisatie voor homo’s en lesbiennes te beginnen in zijn provincie Fujian. Nu is hij een bekende modeontwerper in Fujian met veel klandizie onder homo’s en lesbiennes.”

Zaterdagmiddag is de Canal Parade, hoogtepunt van de Gay Pride in de Amsterdamse grachten. Dit jaar doen tachtig boten mee. Zondag is het slotfeest op het Rembrandtplein.

    • Yasmina Aboutaleb