Waarom is die olympische ring dan wit en dan zwart?

Nu de Olympische Spelen in volle gang zijn, duikt overal het logo met de vijf gekleurde ringen op. Hebben die ringen een speciale betekenis, vraagt Bart Bogaards uit Groningen zich af, „en waarom is die ene ring soms wit en dan weer zwart?”

De olympische ringen zijn een beschermd symbool. In 2006 werd dat door het Britse Lagerhuis nog eens wettelijk vastgelegd. Dat betekent dat niemand het symbool zonder toestemming mag gebruiken. Zo tikte het Olympisch Comité onlangs een slager uit Weymouth, waar de zeilwedstrijden plaatsvinden, op de vingers omdat hij worstjes in de etalage had hangen in de vorm van ringen.

De ringen hebben een eigen kleur en die ligt vast, zegt Geert Slot woordvoerder van NOC*NSF. Ook die ene ring, die dan weer als wit en dan weer als zwart wordt afgebeeld. Hij vertelt dat Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen, het beeldmerk rond 1914 heeft ontworpen. De Coubertin is daarbij uitgegaan van het gebruik op een witte vlag. „De bedoelde ring is dus in ieder geval zwart”, zegt Slot. „Als ergens een witte ring wordt gebruikt, dan is dat niet correct en dus gewoon een verkeerd logo. Helaas zien we inderdaad weleens dat sommige vormgevers die zwarte ring wit maken. Waarschijnlijk doen ze dat wanneer ze het symbool op een donkere ondergrond willen gebruiken.”

Over de betekenis van vijf verstrengelde en verschillend gekleurde ringen weet Slot te melden dat de ringen het aantal werelddelen symboliseren. Tijdens de Olympische Spelen van 1912 waren voor het eerst sporters uit alle delen van de wereld aanwezig. Dat gegeven inspireerde De Coubertin bij het ontwerpen van zijn vlag. „Maar het is echter niet zo dat elk werelddeel met een bepaalde kleur wordt gesymboliseerd.”

En hoe zit het dan met de verstrengeling van de ringen? Slot: „Die verstrengeling staat voor een gevoel van verbondenheid. Het zegt dat bij de Olympische Spelen alle delen van de wereld in sportieve zin samenkomen en zich vermengen.” Maar verstrengeld wordt er maar tot op zekere hoogte: de kleuren van de ringen liggen vast.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Marcella Veldthuis