Waar is mijn nietmachine?

Software

Office 2015

Van: Microsoft ****

Net zo ingeburgerd op kantoor als het koffieapparaat en de nietmachine: Office. Afgelopen maand maakte Microsoft bekend dat het Office (marktaandeel 90 procent) grondig gaat verbouwen. Het komt erop neer dat je je software, documenten en favoriete instellingen in Word, Excel, Outlook of Powerpoint straks via internet op allerlei apparaten tegelijk beschikbaar hebt.

Maar er is een keerzijde voor veranderingsschuwe werknemers. Het is alsof je om de twee, drie jaar moet verhuizen naar een nieuw kantoor. Opeens staat de koffieautomaat op een andere plek, is de prullenbak verplaatst en waar is mijn printer gebleven? Klaag, klaag.

Microsoft blijft een product verbeteren dat na jaren trouwe dienst nog moeilijk te verbeteren valt. De grootste aanpassingen in de bediening van Office deed Microsoft al eerder, met de ribbon, het inklapbare lint bovenaan elk document dat de onoverzichtelijke werkbalken verving.

Office 2015 kun je qua bediening vergelijken met een nieuw verfje, nu het is aangepast aan de stijl van Windows 8: gekleurde vierkante tegeltjes en veel witruimte om de software makkelijk met je vingers te besturen. Dit is de Metro-jas waarin alle Microsoftproducten straks getooid gaan.

Maar onder de motorkap verandert veel meer. Office 15 is nu in eerste instantie een webapplicatie. Je bewaart je documenten en instellingen allemaal online en kunt op elke computer bij je eigen spullen. De vergelijking met Google Docs (of de betaalde versie Google Apps) dringt zich op. Al biedt Google minder opties en luxe dan MS Office, Google Apps is goedkoper en maakte samenwerken aan bestanden kinderlijk eenvoudig.

Microsofts antwoord kwam in twee delen. Vorig jaar introduceerde het Office 365, een online pakket voor het bedrijfsleven. Met Office 15, gepland voor 2013, worden ook particuliere gebruikers overgeheveld naar ‘de cloud’. Om samenwerken te verbeteren voegt Microsoft Skype en Yammer (sociaal netwerk voor bedrijven) toe. Die zijn beide door Microsoft gekocht.

Wie al wil wennen aan het nieuwe kantoor kan een gratis preview installeren. Een aanrader, want Microsoft levert nu ook de Nederlandstalige spellingscontrole mee.

Office15 moet naadloos samenwerken met mobiele apparaten zoals de Windows Phone 8-toestellen, maar Microsoft heeft nog geen iPad- of Android-versie aangekondigd – het zal wellicht bij toegang via de browser blijven.

Overigens kun je Office straks nog wel als los product kopen – wanneer of voor hoeveel wil Microsoft nog niet zeggen. Consumenten worden wel zachtjes geduwd in de richting van de onlineversie: die werkt op vijf apparaten tegelijk en je krijgt 20 GB meer schijfruimte op SkyDrive, de online datakluis waarvan Office gebruikmaakt.

Dat is een sigaar uit eigen doos, want een paar maanden geleden schroefde Microsoft de hoeveelheid gigabytes op SkyDrive terug van 25 naar 7 GB. Nu weten we waarom.

Download de testversie van Office 15 via nrc.nl/tech

    • Marc Hijink