Verpleeghuis gaat familie van bewoners verplichten mee te helpen

Zorginstelling Vierstroom gaat familieleden van bewoners van woonzorgcentra en verpleeghuizen vanaf het najaar verplichten een steentje bij te dragen. De organisatie wil dat familieleden minstens vier uur per maand meehelpen. Ze hoeven geen zorgtaken te verrichten.

Het gaat in eerste instantie om een experiment in twee woonzorgcentra in Bergambacht en Vlist. Familie die ver weg woont of weigert mee te helpen, kan de verplichting ook afkopen. Het bedrijf wil zich hiermee voorbereiden op steeds krappere financiering van de verpleeghuiszorg, aldus directeur van Vierstroom Jeroen van den Oever.

Vakbond Abvakabo FNV vindt het ‘zeer onwenselijk en onnodig’. „Het is natuurlijk prima als familieleden een handje helpen, maar het verlenen van zorg is een vak”, zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV. Zorginstelling Vierstroom boekte volgens de vakbond afgelopen jaar zo’n 4,5 miljoen euro winst en Van den Oever van Vierstroom hoort tot de top van ‘teveelverdieners’ in de ouderenzorg. Hij zou ruim 206.000 euro verdienen. Novum