Vastgoedfondsen voelen crisis

Vastgoedbeleggers zijn hard geraakt door de crisis. Vooral de waarde van het vastgoed dat ze bezitten staat zwaar onder druk.

Twee vastgoedfondsen, twee werelden, één crisis. De beursgenoteerde vastgoedbeleggers Vastned en Wereldhave presenteerden gisteren de halfjaarcijfers. En die waren niet echt goed.

Vastgoedfondsen maken onderscheid tussen het resultaat uit de verhuur en de waarde-ontwikkeling van het onderliggende vastgoed.

Het directe resultaat is simpel gezegd de som van de kosten en de opbrengsten uit verhuur. Het indirecte resultaat draait om de waarde van het onderliggende vastgoed. Voor hoeveel staat het in de boeken en hoeveel is het waard bij verkoop?

De pijn voor zowel Vastned als Wereldhave zit in de waardering van het vastgoed, vooral in het buitenland. Vastned dook in de rode cijfers door een afschrijving op het bezit in Spanje. Wereldhave rapporteerde een afschrijving van ruim 172 miljoen op vastgoed in de Verenigde Staten.

Dit soort verliezen is voor beide fondsen niet meer te compenseren uit het directe resultaat dat voor beide fondsen nog altijd positief is. Wereldhave rapporteerde een nettoverlies van 168 miljoen euro. Bij Vastned was dat verlies met ruim 12 miljoen wat minder groot.

Vastned ligt dan ook een stuk beter bij beleggers dan Wereldhave. Het aandeel Vastned steeg donderdag met 2 procent terwijl de vrije val van Wereldhave doorzette, na een winstwaarschuwing eerder in juli. Het aandeel is sindsdien met bijna 20 procent gedaald.