Van Gerner (17) beste meerkampster ooit

Turnster Céline van Gerner (17) heeft gisteren geschiedenis geschreven in de individuele meerkampfinale. Met een puntentotaal van 57,232 eindigde ze op de twaalfde plaats, in een deelnemersveld van vierentwintig turnsters.

Niet eerder wist een Nederlandse deelneemster zo hoog te eindigen op de Spelen. De best presterende turnster tot nu toe was Ans van Gerwen, die bij de Spelen van München in 1972 een negentiende plaats wist te bereiken.

Van Gerner begon op balk en turnde een stabiele wedstrijd met scores die tussen de veertien en vijftien punten uitkwamen. Op brug, haar laatste toestel, behaalde ze 14,966 punten, wat haar totaal op 57,232 bracht. Die score is goed voor een persoonlijk record voor de Nederlandse turnster, die nooit eerder boven de 57 punten kwam.

Van Gerners prestatie was niet goed genoeg om de scores van de Amerikaanse winnares Gabrielle Douglas te benaderen. Douglas wist met een totaal van 62,232 de Russische Viktoria Komova, die op 61,973 punten uitkwam, net voor te blijven. De bronzen medaille ging, ondanks een val van de evenwichtsbalk, naar de Russische Alija Mustafina (59,566).

Van Gerner had in eerste instantie geen ticket voor de Spelen bemachtigd. De gymnastiekbond KNGU had concurrente Wyomi Masela voorgedragen, maar werd door de rechter teruggefloten omdat Van Gerner nog niet de kans had gekregen vormbehoud te tonen. Dat deed Van Gerner later alsnog tijdens de Europese kampioenschappen in Brussel en wereldbekerwedstrijden in Maribor en Gent.