Uitgelicht

Scene uit de film Milk (2009) Foto: A-Film Photo Credit: Courtesy of Focus

Film

Milk (Gus Van Sant, 2008, VS). Warme, optimistische film over Harvey Milk, de eerste openlijke homoseksueel die (in 1977) in San Francisco werd gekozen in een publiek ambt. Met een formidabele hoofdrol van Sean Penn. Ook met Josh Brolin, James Franco en Emile Hirsch. Ned.3, 20.25-22.30u.

Cliffhanger (Renny Harlin, 1993, VS). Alpinistisch spektakel is ouderwetse actiefilm. Plot over gedesillusioneerde mensenredder (Sylvester Stallone) die in de Rocky Mountains gestrande burgers te hulp schiet, is bijzaak in aaneenschakeling van climaxen, adembenemend in beeld gebracht met eertijds geavanceerde technische middelen. RTL7, 20.30-22.40u.

Ghost (Jerry Zucker, 1990, VS). Whoopi Goldberg zorgt als spiritiste voor de komische noot in bovennatuurlijke thriller annex serieus sprookje met religieuze inslag. Overleden Patrick Swayze probeert post mortem vriendin Demi Moore te beschermen tegen moordenaar.Net5, 20.30-23.00u.

Wimbledon (Richard Loncraine, 2004, GB). Romantische komedie. De weinig succesvolle Britse tennisspeler Peter (Paul Bettany) krijgt per ongeluk de hotelkamersleutel van de veelbelovende Amerikaanse tennisster Lizzie (Kirsten Dunst) in handen. Als hij haar suite betreedt, staat ze onder de douche. Een in de film vaak vertoonde ongemakkelijke situatie tussen potentiële geliefden, met romantische gevolgen: ze worden verliefd, waardoor hij uitstekend gaat tennissen, terwijl zij wat van haar agressie op de baan verliest. Haar ambitieuze vader (Sam Neill) stelt daarom alles in het werk om hun relatie te dwarsbomen. RTL8, 20.30-22.30u.

The Misfits (John Huston, 1961, VS). Door (toenmalig meneer Monroe) Arthur Miller geschreven film, de laatste van zowel Marilyn Monroe als Clark Gable. Een gedesillusioneerde Monroe gaat op pad met eigentijdse cowboys Gable en Montgomery Clift, die in de Nevada-woestijn wilde paarden moeten vangen om ze als hondevoer te kunnen verkopen. De opnamen, onder regie van John Huston, verliepen moeizaam. Monroe was afwezig, Gable ongeduldig en Huston meestal dronken. Clark overleed een paar dagen na de opnames aan een hartaanval, Monroe’s dood anderhalf jaar later is nooit opgehelderd. Ned.2, 23.45-01.49u.

Black and White (Craig Lahiff, 2002, AUS/GB). Rechtbankdrama naar een waargebeurd verhaal in het Australië van eind jaren vijftig. Advocaat Robert Carlyle krijgt in zijn poging een valselijk van moord beschuldigde Aboriginal vrij te pleiten de hulp van de lokale krant van een zekere Rupert Murdoch (Ben Mendelsohn).Eén, 00.05-01.45u.

Informatief

Die großen Seebäder: Biarritz. Slotaflevering van serie over beroemde badplaatsen. Vanavond heden en verleden van Biarritz, het voormalige vissersdorp waar de laatste Franse keizer, Napoleon III, voor zijn jonge Spaanse gemalin Eugénie de Montijo in 1854 een zomerresidentie liet bouwen aan zee. Daarmee begon de ontwikkeling van het dorp tot een mondaine badplaats. De dagen dat mensen met achternamen die niet voorkwamen in de Almanach de Gotha er liever niet gewenst waren zijn allang voorbij: Villa Eugénie werd al in 1893 verbouwd tot hotel en tegenwoordig is de plaats vooral in trek bij surfers. Arte, 18.20-19.10u.

Gardener’s World. Aflevering uit tuinierprogramma, vanavond vooral gewijd aan geurende bloemen en planten. Monty Don demonstreert welke planten hij met dat doel in zijn ommuurde tuin poot en Rachel de Thame gaat in Harlow Carr (één van de vier tuinen van de Royal Horticultural Society) op zoek naar, onder meer, bedwelmende jasmijn en lathyrus. Carol Klein kiest de lekkerst ruikende rozen tijdens haar bezoek aan de klassieke rozentuinen van Ditton Hall, dat beschikt over een collectie van ruim 200 verschillende soorten. BBC 2, 21.30-22.00u.

On the case with Paula Zahn: A lamb amongst wolves. Serie misdaaddocumentaires. Voor het huis waar hij die avond een feestje bijwoont wordt een student doodgeschoten. De feestvierders zwijgen tegen de politie over wat er zich heeft afgespeeld. Uiteindelijk wordt de gastheer veroordeeld, maar diens moeder is ervan overtuigd dat hij onschuldig is. Zij zet alles op alles om de waarheid boven tafel te halen en gaat daarbij zelfs undercover. TLC, 00.00-01.00u.

Amusement

Over de kop. Talkshowquiz waarin Johan Overdevest vandaag weervrouw Helga van Leur en cabaretier Pieter Derks test op hun inzicht in menselijk gedrag. Dat gebeurt onder meer aan de hand van vragen die zijn gebaseerd op met verborgen camera’s gefilmde situaties.Ned.2, 21.15-22.00u.

Radio

De avonden: Zomeravonden. Dichter K. Michel wandelt met Wim Noordhoek twee uur lang door Amsterdam en vertelt onderweg over wat hem beweegt.Radio 6, 21.02-23.00u.