Toch wel fijn al die westerse snufjes: Iraanse leider nu ook op Instagram

De leiders van Iran mogen het Westen nog wel eens bekritiseren vanwege onze decadente en goddeloze levensstijl. Maar wat blijkt: westerse vindingen kunnen ook ergens goed voor zijn. Om propaganda te maken voor het Iraanse regime bijvoorbeeld.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, blijkt sinds kort op Instagram te zitten. Op het nieuwe account dat Khamenei bij de populaire foto-app aanmaakte, zijn foto’s van de leider te zien als hij op z’n best is. Bijvoorbeeld Khamenei als hij zich in de Koran verdiept. Of Khamenei die voorgaat in gebed.

Dat Khamenei nu ook actief is op Instagram werd ontdekt via Twitter, waar hij linkjes naar zijn Instagram-account plaatst. Dat de ayatollah twitterde om propaganda voor de islamitische republiek te maken was al langer bekend. Hij heeft duizenden volgers op het microblog.

Twitter avatar khamenei_ir khamenei.ir الجلسة القرآنیة فی الأول من شهر رمضان المبارک 1433 هـ http://t.co/6ifJonVL

‘I’m from Israel, kiss my ass’

Er komen al een hoop hilarische reacties binnen op de Instagram-updates van Khamenei. Zo namen een aantal Israëlische gebruikers van Instagram geen blad voor de mond, meldt de Israëlische krant Haaretz. “I’m from Israel, kiss my ass”, schreef er één. “Israel will win”, schreef een ander. Andere gebruikers zijn beduidend positiever. “Simply love him”, zo schrijft samrocio.

En is Khamenei al een beetje populair op Instagram? Mwah. Hij had vanochtend zo rond de 550 volgers. En zijn vier foto’s werden gemiddeld tussen de 70 en 90 keer geliket.

    • Pim van den Dool