Tinkebell naakt in kalender

Mitch en Cyris Foto Tinkebell

Tinkebell is de kunstenares van de hamsters en de opgezette kat. Om twee jonge Filippijnse prostituees te redden gaat ze nu naakt poseren voor een kalender. Wie betaalt mag poseerverzoeken doen. „Voor 1.000 euro doe ik alles.” De kunstenares ontmoette de nichtjes Mitch en Cyris, 18 en 22 jaar, via een kennis in een bar in Manilla. „Een deprimerende plek, vol vieze oude mannen.” De vrouwen zorgen voor hun familie door te dansen en mannen op te pikken.

De nichtjes krijgen het geld dat Tinkebell met poseren verdient om hun dromen te realiseren: respectievelijk stewardess worden en een bedrijfje beginnen. „Dan kunnen zij hun kleren aanhouden. Voor hen is bloot poseren iets anders dan voor mij: ik ben een preuts meisje.”

De naaktfoto’s gaat Tinkebell in Manilla maken. Ze komen in een in eigen beheer uitgegeven blootkalender. De opbrengst gaat als een soort microkrediet naar de Filippijnse animeermeisjes. „Maar ze hoeven het niet terug te betalen en ik ga ook niet controleren wat ze met het geld doen. Het gaat mij om het cliché van helpen.” Volgens haar heeft Nederland het grootste aantal particuliere hulporganisaties in de wereld, wel 5.000. „Deze manier van hulp is typisch Nederlands.”

Deze actie is Tinkebells vijfde interventie via haar kunstproject Save the World. Eerder kreeg een gezin in Guinee-Bissau een IKEA-interieur; redde ze een zieke straathond uit Gambia; schilderde huizen roze in een sloppenwijk in Lima en redde schildpadden van de soep.

    • Ine Poppe