Kunstenares Tinkebell gaat naakt om Filipijnse prostituees te redden

Katinka "Tinkebell" Simonse. Foto: Kick Smeets / Hollandse Hoogte

Tinkebell, de kunstenares van de hamsters en de tas gemaakt van haar kat, gaat naakt poseren voor een kalender. Dat doet zij in het kader van haar ‘Save the World’-project.

Tinkebell, ofwel Katinka Simonse, wil door te poseren twee Filipijnse prostituees Mitch (18) en Cyris (22) redden van hun huidige bestaan. De twee nichtjes willen respectievelijk stewardess worden en een bedrijf beginnen. De kunstenares ontmoette de twee in een bar in Manilla, schrijft cultuurredacteur Ine Poppe vandaag in NRC Handelsblad. “Een deprimerende plek, vol vieze oude mannen”, aldus Tinkebell.

Twitter avatar looovetinkebell TINKEBELL. Working on the TINKEBELL. nude calendar to save these girls! https://t.co/jtmsgpzQ http://t.co/IQRtLJ4Z

Voor duizend euro doet de kunstenares naar eigen zeggen “alles”. Tinkebell gaat de kalender in Manilla maken en in eigen beheer uitgeven. Met het geld dat ze ophaalt kunnen de twee Filipijnse meisjes een nieuw bestaan opbouwen. Tinkebell:

“Dan kunnen zij hun kleren aanhouden. Voor hen is bloot poseren iets anders dan voor mij: ik ben een preuts meisje [...] ze hoeven het niet terug te betalen en ik ga ook niet controleren wat ze met het geld doen. Het gaat mij om het cliché van helpen.”

Deze actie in de Filipijnen is de vijfde interventie via haar kunstproject Save the World. Eerder kreeg een gezin in Guinee-Bissau een IKEA-interieur, redde ze een zieke straathond uit Gambia, schilderde huizen roze in een sloppenwijk in Lima en redde schildpadden van de soep.

Bekijk hieronder beelden van haar tweede project in Guinee-Bissau:

Tinkebell kwam al eerder in het nieuws door haar kat tot een handtas te vermaken en in 2008 95 hamsters liet rondlopen in bollen tijdens een expositie voor het project Save the Pets. Voor dat laatste eiste het OM in 2011 een geldboete voor dierenmishandeling. Later werd ze vrijgesproken.