Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Tehuis eist hulp van familie

Zorginstelling Vierstroom wil nieuwe bewoners alleen toelaten als hun familie vier uur vrijwilligerswerk per maand in het tehuis doet.

Vier uur. Zo lang moeten familieleden van dementerenden in instellingen van Vierstroom in Bergambacht en Vlist maandelijks helpen bij de zorg. Alleen dan worden nieuwe bewoners nog toegelaten. Het is een experiment dat dit najaar begint. De reacties zijn verdeeld.

Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV in een persbericht: „Dit is zeer onwenselijk en onnodig. Het is natuurlijk prima als familieleden een handje helpen, maar het verlenen van zorg is een vak. Onze ouderen hebben recht op professionele zorg.

„Beter dan familieleden verplichten mee te gaan werken in het verpleeghuis, is investeren in voldoende en gekwalificeerd personeel. Het geld is er”, aldus Marijnissen. Een financiële noodzaak is er ook niet volgens de bond. Uit eigen onderzoek bleek onlangs dat over 2011 recordwinsten zijn geboekt in de ouderenzorg. „Met een winst van maar liefst 47 procent, wat neerkomt op een slordige 4,5 miljoen euro, voerde zorginstelling Vierstroom zelfs de lijst van recordwinsten aan. De bestuurder van Vierstroom Jeroen van den Oever zit er dan ook warmpjes bij.”

Henry Plagge, voorzitter van de raad van bestuur van De Zorgboog – een grote zorgorganisatie in de regio Helmond die van kraamzorg tot bejaardenhulp biedt: „Ik heb hier wisselende gevoelens over. De achterliggende gedachte, om familieleden meer te laten bijdragen aan de zorg, is goed. Maar vrijwilligerswerk verplicht stellen lijkt me geen goed idee. In de praktijk merken we dat er gewoon goede afspraken te maken zijn met familieleden. Partners vinden het bijvoorbeeld best fijn om regelmatig samen dingen te doen met iemand die wordt opgenomen.”

Plagge is het niet eens met de Abvakabo dat er genoeg geld is om de hulp professioneel te organiseren. „Natuurlijk moet je voor bepaalde taken een professionele kracht inschakelen, maar soms is het juist beter om aan familie bijstand te vragen. Voor zaken als het winkelen, een terrasje pakken of andere gezelligheidsactiviteiten is het juist heel goed als familieleden helpen. Dat organiseren is geen kwestie van geld.”

Seniorenbond ANBO spreekt in een persbericht van een „goed initiatief” van Vierstroom: De ANBO vindt „dat je dingen moet uitproberen en het taboe moet doorbreken dat familie ontslagen is van alle verplichtingen na opname van een dierbare in een zorginstelling. Uit de AWBZ kan dit soort zorg niet meer betaald worden. Familieleden betrekken bij de zorg van hun dementerende vader, moeder, oom of tante, kan uitkomst bieden. Daarom ‘petje af’ voor Vierstroom, die met dit experiment de discussie waarop wij onze zorg willen inrichten hoog op de agenda zet.”

Henk Krol, lijsttrekker van de ouderenpartij 50Plus: „Dit is een moedig en prachtig experiment. Het is heel bemoedigend dat een zorginstelling creatief naar oplossingen zoekt over hoe we met ouderen moeten omgaan. Natuurlijk zijn er nog veel vragen, zoals: wat doe je met ouderen die geen familie hebben? Kunnen mensen hun verplichting tot vrijwilligerswerk afkopen? Maar dat zijn allemaal kwesties die je dankzij zo’n experiment later kunt oplossen.”

Irma Gosliga van de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg Mezzo: „Er is maar een klein deel van familieleden van mensen met een plek in een zorginstelling dat niets doet. Je moet oplossingen bereiken via overleg. Verplichtingen leiden alleen maar tot weerstand.”