Regering Curaçao nu echt gevallen

De politieke crisis op Curaçao heeft nu dan echt geleid tot de val van het kabinet-Schotte. Nu een dissident lid van Schotte’s partij, fractieleider Dean Rozier, zijn Statenzetel houdt, is het kabinet van de premier zijn meerderheid in het parlement definitief kwijt.

De regering van Curaçao is gevallen nu twee Statenleden de coalitie van premier Schotte de rug hebben toegekeerd. Foto Flickr / Benjamin Reed

De politieke crisis op Curaçao heeft nu dan echt geleid tot de val van het kabinet-Schotte. Nu een dissident lid van Schotte’s partij, fractieleider Dean Rozier, zijn Statenzetel houdt, is het kabinet van de premier zijn meerderheid in het parlement definitief kwijt.

Statenlid Rozier, tevens fractieleider van regeringspartij MFK, maakte eergisteren bekend zijn de partij van Schotte de rug toe te keren. Het was sindsdien nog onduidelijk of Rozier zijn zetel wel of niet zou opgeven. Nu hij dat niet wil doen, is de regering de meerderheid in het parlement kwijt en zal Schotte naar verwachting later vanochtend het ontslag van zijn kabinet aanbieden.

Aanleiding crisis integriteitskwesties en relatie met Nederland

Schotte’s regering kwam zondag al onder grote druk te staan toen Statenlid Eugene Cleopa zijn steun en zetel wegnam van de coalitie. Aanleiding voor het opstappen van Cleopa en Rozier en de daarmee gepaard gaande regeringscrisis is een reeks incidenten rond de integriteit van het de leden van het kabinet en meningsverschillen over de relatie met Nederland.

De opgestapte Rozier pleit voor een zakenkabinet dat in de komende maanden orde op zaken moet stellen. In dat geval komen er niet direct nieuwe verkiezingen op het eiland. De nu gevallen coalitie van MFK, Pueblo Soberano en MAN kwam in de herfst van 2010 tot stand nadat de Nederlandse Antillen waren opgesplitst in de landen Curaçao en Sint Maarten en de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.