PVV opent meldpunt voor EU-salarissen na Belgisch onderzoek

De vergaderzaal van het Europarlement in Brussel. Foto Hollandse Hoogte / Berry Stokvis

De PVV opende vandaag een meldpunt voor klachten over de salarissen van Europese politici en ambtenaren. Dit deed de partij naar aanleiding van een uitzending van het Belgische actualiteitenprogramma Ter Zake.

Het programma onderzocht vorige maand de salarissen van Europese ambtenaren, parlementsleden en leden van de Europese Commissie, die in deze tijd van van economische crisis fors hoger blijken te zijn dan de salarissen van modale Europese burgers. Bekijk hieronder de uitzending van Ter Zake.

Wilders wil einde aan ‘perverse zakkenvullerij’

PVV-leider Geert Wilders liet vandaag weten dat deze “perverse zakkenvullerij” moet stoppen. Zijn partij wil dat Nederland geen cent meer naar Brussel stuurt voordat de EU-salarissen omlaag gaan. Wilders hoopt met veel reacties op de site een begin te maken, schrijft persbureau Novum.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Geweldig! Binnen een paar uur al meer dan 10.000 keer steun gekregen voor verzet tegen zakkenvullende eurocraten op http://t.co/E0WUDMZu

Niks nieuws zo’n meldpunt - resultaat nog af te wachten

De resultaten van het meldpunt moeten voor de Europese top van half oktober worden aangeboden aan premier Mark Rutte en voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy. Eerder dit jaar opende de PVV ook al een meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Dat leverde de partij veel kritiek op. NRC-redacteur Freek Staps in een reactie:

“Dit doet denken aan het ‘Polenmeldpunt’ dat de PVV opende, waarbij de PVV het belangrijker vond om het meldpunt te openen, dan om er resultaten mee te boeken. Tot dusver zijn die uitgebleven.

Verder is dit geen nieuw verschijnsel. De SP opent regelmatig meldpunten, waarmee ze onderzoek doen onder bepaalde beroepsgroepen.”

Ook D66 Europarlementariër Sophie in ’t Veld is kritisch over de hoge EU-salarissen, maar ziet niet per se een oplossing in de oprichting van een meldpunt. Bovendien wordt er al gewerkt aan het oplossen van dit probleem, al is dat volgens Van ’t Veld nog niet genoeg.

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld @woukevscherrenb nee hoor, D66 en andere partijen streven al heel lang naar verandering. Maar dan zonder speciale site…
Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld @woukevscherrenb is ook al e.e.a. verbeterd, maar er kan nog veel spek af en veel meer transparantie
Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld @woukevscherrenb of course.Maar dat geldt niet zo z/w voor alle gevallen. De vb uit Terzake zijn stuitend (immoreel, maar niet illegaal)
Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld @TommyGunner @woukevscherrenb veel regelingen zijn relieken uit tijd dat Eur diplomatiek project was. Is nu achterhaald. Nwe normen nodig