PvdA-voorzitter: Nederland kan zich geen kabinet met SP permitteren

PvdA-voorzitter Spekman, hier op de foto met lijsttrekker Diedeirk Samsom, is bang dat een kabinet met de SP Nederland in grote financiële problemen brengt. Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone

De SP gaat Nederland bij een verkiezingswinst in grote financiële problemen brengen. Een kabinet met SP-beleid kan Nederland daarom nu niet permitteren. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vanochtend in een interview met het AD.

Spekman noemt SP-leider Emile Roemer en zijn opstelling in de huidige crisistijden “een risico”:

“In een tijd dat de crisis zo diep is, er zoveel faillissementen zijn en de baanonzekerheid zo groot is, heeft de SP de oplossingen niet. Het is nu geen tijd voor experimenten en daarom vind ik Roemer een risico.”

Spekman: SP moet eerlijk verhaal vertellen

Volgens Spekman kan Roemer een deel van zijn verkiezingsbeloftes niet waarmaken. Hij wil dat de SP “een eerlijk verhaal’ vertelt aan de kiezer, bijvoorbeeld over de pensioenleeftijd:

“Roemer moet daar kleur bekennen. Want als je zo doorgaat als hij nu doet, dan kun je voorlopig nog wel met pensioen tot je 65ste, maar uiteindelijk jaag je Nederland zo over de kling dat je later misschien pas op je 85ste met pensioen mag.”

De SP doet het al maanden goed in de peilingen. De partij van Roemer staat momenteel boven de dertig zetels, terwijl de PvdA schommelt tussen de 16 en 23 zetels.