PvdA-voorzitter Spekman in NRC: plannen VVD zijn asociaal en slecht voor economie

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt de VVD “tegen het asociale aan en slecht voor de economie”. De partij is bovendien “gemakzuchtig” omdat ze in het Lenteakkoord voor makkelijke oplossingen heeft gekozen. Dat zegt Spekman tegen NRC Handelsblad.

PvdA-voorzitter Spekman, hier op de foto met lijsttrekker Diederik Samsom, noemt de plannen van de VVD voor Nederland asociaal en slecht voor de economie. Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt de VVD “tegen het asociale aan en slecht voor de economie”. De partij is bovendien “gemakzuchtig” omdat ze in het Lenteakkoord voor makkelijke oplossingen heeft gekozen. Dat zegt Spekman tegen NRC Handelsblad.

Als voorbeelden geeft hij de btw-verhoging en de forenzentaks waarmee het woon-werkverkeer wordt belast:

“Dat is niet sociaal en slecht voor de economie. Van Mark Rutte verwacht ik helemaal niks als je ziet hoe de economie er nu voorstaat.”

‘SP vertelt praatjes voor de vaak’

De PvdA-voorzitter heeft eveneens kritiek op SP-leider Emile Roemer. De Nederlandse economie loopt “risico” als Roemer zijn plannen kan uitvoeren, zei Spekman vanochtend al in het AD. Tegenover NRC voegt hij toe:

“De SP vertelt praatjes voor de vaak. Met de verkiezingen in aantocht is het belangrijk dat mensen beseffen wat de verschillen zijn.”

‘SP is nog sociale partij, maar verschil met VVD levensgroot

Desondanks, zegt Spekman, “is de SP in ieder geval nog een sociale partij. De VVD staat op alle fronten tegenover me, het verschil met de VVD is levensgroot.”

Spekmans waarschuwing komt zes weken voor de verkiezingen, waarin volgens sommige peilingen de SP de grootste partij wordt en daarmee de PvdA achter zich laat. “Ze houden heel veel dingen zoals ze vroeger waren”, zegt Spekman over de SP, “en dat kan niet in de huidige wereld”. Zo waarschuwt hij voor “het aanzetten van de geldpers”, wat de SP volgens hem zou willen, waarmee “je banken niet aan een leiband legt. De uitweg van de eurocrisis ligt op Europees niveau.”