Poortjes Schiphol herkennen opnieuw vals paspoort

Voor de tweede keer in korte tijd is een vals paspoort onderschept bij de automatische grenscontrole op Schiphol. Eind juli haalde het systeem er voor het eerst een vals paspoort uit toen een man zijn Belgische paspoort aanbood, dit keer probeerde een man een vals Litouws paspoort langs de poortjes te komen, meldt de marechaussee vanavond.

Het systeem gaf een foutmelding, waarop een onderzoek naar het paspoort werd ingesteld. De grensbewaker zag dat mogelijk geknoeid was met het reisdocument. Zo is vermoedelijk onder meer gebruikgemaakt van valse stempels en visa. De man is aangehouden.

De proef met de automatische grenscontrole ging eind maart van start op Schiphol. Via gezichtsherkenning vergelijken de poortjes de reizigers met de digitale pasfoto in hun paspoort. Ook wordt gecontroleerd op valse paspoorten en gezochte personen.

De poortjes zijn bedoeld om de paspoortcontrole sneller en gemakkelijker te maken. De poortjes nemen een deel van het routinewerk van de marechaussee over. Die moet daardoor meer tijd overhouden voor het observeren van het gedrag van reizigers.

    • Lex Boon