‘Kromo’ en Veldhuis als snelsten naar finale 50 vrij, Phelps wint 17e goud

Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben zich vrijdag overtuigend geplaatst voor de finale op de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo noteerde de snelste tijd in de halve finales met 24,07. Marleen Veldhuis gaat als derde naar de eindstrijd van zaterdag met een tijd van 24,50.

Niets dan een grote lach op het gezicht van gouden 'Kromo' nadat ze vanavond in de halve finales van de 50 meter vrije slag de snelste tijd zwom. Foto AP / Jae C. Hong

Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben zich vanavond overtuigend geplaatst voor de finale op de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo noteerde de snelste tijd in de halve finales met 24,07. Marleen Veldhuis gaat als derde naar de eindstrijd van morgen met een tijd van 24,50.

Twitter avatar ranomikromo Ranomi Kromowidjojo Woop Woop!! :-) was à good race but tomorrow is THE final #goh ;-)

De finale staat voor 20.30 uur gepland. Voor Veldhuis is het haar laatste optreden voordat ze haar zwembrilletje aan de wilgen hangt. Met 24.57 was ze de snelste van de de eerste halve finale. Vanochtend tikte Veldhuis ook als eerste aan in haar serie. Kromowidjojo bleef met 24.07 maar een tiende boven het olympisch record.

De bloedvorm waarin de 21-jarige Kromowidjojo verkeert heeft ook gevolgen voor het team dat vandaag de finale van de 4×100 wisselslag heaalde:

Twitter avatar FemkeHeemskerk FemkeHeemskerk De kersverse Olympisch Kampioen @ranomikromo vervangt mij morgenavond in de 4x100wissel estafette.

Zeventiende gouden plak voor Phelps

Michael Phelps begon wat roestig aan de Spelen, maar nadat hij gisteren op de 200 meter vlinderslag al geschiedenis schreef door als eerste atleet dezelfde afstand op drie verschillende Zomerspelen te winnen herhaalde hij dat kunststukje vanavond op de 100 vlinder.

Joeri Verlinden, die in de series en halve finale zo verrassend goed meekon met de wereldtoppers, moest in de finale genoegen nemen met de zesde plaats (51.82). De druiven waren aanmerkelijk zuurder voor de Serviër Milorad Cavic. Hij verloor de finale vier jaar geleden van Phelps toen het verschil op de meet tussen de twee nauwelijks waarneembaar was voor het oog. Nu werd hij vierde in 51.81 omdat Chad Le Clos en Jevgeny Korotysjkin de tweede tijd deelden (51.44). Phelps zwom 51.21.

Twitter avatar Infostrada2012 Infostrada Sports SW: A day after becoming the 1st man to win the same individual swimming event at 3 straight Olympics, #Phelps does it again in 100m fly.

Phelps staat nu op niet minder dan zeventien gouden medailles behaald op de Olympische Spelen. In totaal heeft hij 21 keer eremetaal gewonnen.

Verrassende winnaar 50 vrij

De Fransman Florent Manaudou was vanavond tegen de verwachting in de snelste op de 50 meter vrije slag. De Amerikaan Cullen Jones pakte het zilver voor favoriet Cesar Cielo uit Brazilië.

    • Jules Seegers