Peruanen blijken succesvolle valsemunters

Valsmunterij is een probleem in Peru. Zelfs muntjes worden vervalst.

Lima. Net was bekend geworden dat Peru de meeste cocaïne ter wereld produceert, en nu blijken de Peruanen ook nog eens succesvolle valsemunters. De politie in Lima is op een enorme voorraad valse dollarbiljetten gestuit, met een waarde van 2,3 miljoen dollar (1,9 miljoen euro).

Criminelen waren van plan om het geld naar de Verenigde Staten te smokkelen, verstopt in souvenirs, zei de politie woensdag. Dit jaar is al 17 miljoen dollar aan valse biljetten in beslag genomen. De stapels dollars die aan de media werden getoond, zijn volgens de politie nagemaakt door de beruchte misdaadfamilie Quispe Rodriguez. Twee weken geleden werden andere leden opgepakt met miljoenen aan valse dollars, euro’s en soles, de munt van Peru.

Valsmunterij is een groot probleem in Peru, waar zelfs muntjes van een paar cent worden nagemaakt. Peru is de grootste bron van valse dollars buiten de VS, volgens Amerikaanse cijfers. Winkeliers, taxichauffeurs en consumenten letten altijd op of ze geen valse munten of biljetten in hun hand krijgen gedrukt, maar het verschil met echt geld is vaak moeilijk te zien.

De zwarte economie van Peru is groot. Woensdag bleek uit een Amerikaanse rapport dat Peru naar schatting de grootste leverancier is van pure cocaïne, nu Colombia de lijst niet langer aanvoert. Daar is productie in tien jaar met ruim 70 procent gedaald na een intensieve campagne, gesteund door Amerika. BBC, AP