Online boekenverkoop ‘Cloud Atlas’ stijgt explosief door filmtrailer

Iedere auteur moet hopen op een boekverfilming. Vorige week maandag stond Cloud Atlas, een roman van David Mitchell uit 2004, op plek 2,509 in de Amazon.com verkooplijst. Afgelopen vrijdag stond het boek op plek 7, zo meldt The Wallstreet Journal. De oorzaak? De trailer van de boekverfilming is vrijgegeven.

De trailer van Cloud Atlas, de roman waarmee Mitchell een nominatie voor de Man Booker Prize in de wacht sleepte, werd vorige week donderdag vrijgegeven. Samen met een hevige twitterdiscussie, zette het een groeiende verkoop van de roman van Mitchell in gang. Uitgever Random House heeft al 25.000 paperbacks laten bijdrukken.

Sinds 2004 werden er in de VS in totaal 227,000 exemplaren van de roman verkocht. De filmversie van de roman, met in hoofdrol onder andere Halle Berry, Tom Hanks, Hugh Grant en Susan Sarandon verschijnt op 26 oktober in de Verenigde Staten.

Over de roman schreef NRC-recensent Toef Jaeger in 2004:

‘De nieuwe roman van Mitchell Cloud Atlas heeft de opbouw van een Russisch poppetje, dat wil zeggen: de romanwereld wordt hoofdstuk voor hoofdstuk afgepeld, om vanaf het midden van het boek weer opgebouwd te worden. In die vorm vertelt Mitchell het verhaal van zes levens die zijdelings met elkaar zijn verbonden. Een van de personages omschrijft zijn eigen compositie als een `sextet voor overlappende solisten’ – en dat is precies wat Cloud Atlas is.’
Tot slot schreef Jaeger:
‘Het hart van Cloud Atlas beschrijft het door de mens zelf in gang gezette einde van de beschaving, dat niet door het geschreven woord kon worden tegengehouden. Niet voor niets heeft de kunstmatig gemaakte mens het cijfer 451 meegekregen – volgens de roman van Ray Bradbury uit 1953 het aantal graden Fahrenheit waarbij papier in vlammen opgaat. In elk geval: de op schrift gestelde getuigenis van Somni 451 heeft de wereld niet kunnen redden.
Na deze `post-apocalyps’ ga je weer terug in de tijd tot aan het dagboek van Adam Ewing, maar geruststellend is dat geenszins wanneer je weet waar we volgens Mitchell niet ver meer van verwijderd zijn – nog twee stappen en we zijn beland in de wereld van Zachry. Zo onwaarschijnlijk als de titel is (een atlas van iets instabiels lijkt onmogelijk), zo onwaarschijnlijk goed is deze roman.’

 

    • Roderick Nieuwenhuis