Omzet LinkedIn bijna verdubbeld

Netwerksite LinkedIn heeft zijn omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte het internetbedrijf donderdag na het sluiten van de Amerikaanse beurs bekend.

De omzet groeide het afgelopen kwartaal met 89 procent naar 228 miljoen dollar (187 miljoen euro). De winst daalde daarentegen met bijna veertig procent naar 2,8 miljoen dollar, doordat de onderneming investeerde in het werven van nieuwe adverteerders.

De omzet uit personeelsadvertenties steeg met 107 procent terwijl de omzet uit betaalde abonnementen steeg met 82 procent. Algemene advertentie-inkomsten stegen met 64 procent. Het aantal leden van de netwerksite steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 met negen procent naar 175 miljoen.

LinkedIn verwacht dit jaar een omzet tussen de 915 en 925 miljoen dollar te boeken. Eerder ging de onderneming ervan uit dit jaar slechts 880 miljoen dollar aan inkomsten binnen te halen. Beleggers in LinkedIn hebben de koers dit jaar al met 43 procent zien stijgen.

Het succes van de netwerksite staat in scherp contrast met de mineurstemming bij collega-netwerksite Facebook. De koers van het bedrijf van topman Mark Zuckerberg is sinds zijn beursgang in mei meer dan gehalveerd.

Donderdag zakte het aandeel Facebook voor het eerst onder de grens van 20 dollar, met een slotkoers van 19,98 dollar. ter vergelijking: op de eerste handelsdag, op 18 mei van dit jaar, bereikte het aandeel nog een waarde van 45 dollar.

De vrije val wordt volgens analisten grotendeels veroorzaakt door de zorgen over het verdienmodel van Facebook. Beleggers twijfelen of het sociaal netwerk wel in staat is om geld te verdienen aan de bijna 1 miljard gebruikers.