Noord-Korea vraagt voedselhulp aan na verwoestende overstromingen

Grote delen van Noord-Korea werden vorige maand getroffen door zware overstromingen. Foto Reuters via DPRK Red Cross Society

Noord-Korea heeft voedselhulp bij de Verenigde Naties aangevraagd naar aanleiding van de zware overstromingen die vorige maand grote schade hebben aangericht in het gesloten land. Volgens VN-functionarissen kampen grote delen van Noord-Korea met een tekort aan voedsel.

VN-medewerkers brachten volgens de BBC een bezoek aan de door de overstromingen getroffen gebieden om de schade op te nemen en zeiden dat de nood groot was. De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben de afgelopen weken gemeld dat minstens 119 mensen door de overstromingen zijn omgekomen en dat tienduizenden mensen dakloos zijn geworden.

Naast gebrek aan voedsel ook drinkwater ernstig vervuild

In een aantal delen van Noord-Korea zijn de landbouwgrond en infrastructuur door de overstromingen ernstig beschadigd, wat het toch al zo grote voedselprobleem in het stalinistische land nog verder verergert. De VN gaat deze gebieden voorzien van voedselpakketten. Ook is er veel behoefte aan schoon drinkwater, omdat veel waterbronnen als gevolg van de overstromingen door rioolwater zijn vergiftigd.

Naast de VN zijn ook internationale hulporganisaties al bezig om acties voor Noord-Korea op touw te zetten. Zo maakte het Internationale Rode Kruis gisteren bekend een bedrag van 300.000 dollar beschikbaar te stellen voor de slachtoffers van de overstromingen.

Voedseltekorten al langer groot probleem voor Noord-Korea

Noord-Korea heeft al lang te kampen met voedseltekorten omdat de dictatoriaal geleide planeconomie niet voldoende voedsel voor de eigen bevolking kan produceren. In een VN-rapport dat vorige maand werd uitgegeven staat dat waarschijnlijk zo’n twee derde van de 24 miljoen Noord-Koreanen een chronisch voedseltekort heeft. In de jaren negentig kwamen al honderdduizenden Noord-Koreanen om door de honger.