Nederlanders in Londen

De hockeysters hebben gisteren ook het derde groepsduel gewonnen, van China, het team waartegen Nederland in Peking vier jaar geleden in de finale goud veroverde. Maartje Goderie maakte in de eerste helft het enige doelpunt. Nederland speelt in de poule nog tegen Zuid-Korea (morgen) en Groot-Brittannië (maandag).

Anky van Grunsven (44) staat met haar paard Salinero na de eerste dag van de Grand Prix op de vijfde plaats. De dressuuramazone is nu de meest ervaren Nederlandse olympiër ooit. Haar score telt mee voor de landenwedstrijd en het individuele toernooi. Vandaag komen Edward Gal en Adelinde Cornelissen in actie.

Surfer Dorian van Rijsselberge lijkt een medaille niet meer te kunnen ontgaan. Hij was in zijn vijfde race de snelste, in de zesde race werd hij tweede. Daarmee vergroot hij de afstand op zijn concurrenten.

Baanwielrenners Levi Heimans, Wim Stroetinga, Jenning Huizenga en Tim Veldt hebben zich gekwalificeerd voor de eerste ronde (vandaag) in de ploegachtervolging. De hoogst haalbare plek voor Nederland is brons. Groot-Brittannië brak het wereldrecord met 3.52, 499. Naast de Britten strijden Australië, Nieuw-Zeeland en Denemarken om het goud. Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis plaatste zich op de teamsprint gisteren niet voor de finale.

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben het laatste groepsduel van het beachvolleybaltoernooi gewonnen van het Argentijnse duo Ana Gallay en Virginia Zonta (21-12, 21-16). Het duo eindigde daardoor als derde in de groep en is zeker van een plaats in de knock-out-fase.