Minister: koopvaardij provoceert

De Nederlandse koopvaardij „is aan het provoceren” door voor schepen die voor de kust van Somalië varen illegaal private, gewapende beveiligers in te huren.

Minister Hans Hillen (Defensie, CDA) reageert zo op het bericht in deze krant, gisteren, dat Nederlandse reders uit veiligheidsoverwegingen willens en wetens het geweldsmonopolie van de overheid negeren. Volgens de minister gaat het de reders „niet om de veiligheid, maar om de kosten”.

De reders vinden dat de beveiliging van Defensie, dat mariniers beschikbaar stelt, tekortschiet. Het ministerie zou te duur zijn en niet snel genoeg reageren op de vraag om bescherming.

Hillen stelt dat de reders met hun actie „lobbyen” om goedkopere particuliere beveiligers legaal aan boord te kunnen krijgen. „Telkens als ik match wat zij vragen, komt er een hogere eis”, zegt de minister. „Als Defensie bij wijze van spreken binnen 48 uur klaar kan staan, moet het opeens binnen 24 uur.”

Hij bestrijdt dat zijn ministerie niet snel genoeg zou reageren. „Ik maak alle ruimte vrij om de belangen van Nederland als koopvaardijland te beschermen.” Onlangs verlaagde Hillen de prijs van een eenheid mariniers naar 5.000 euro per dag.

Hillen wil niet dat de reders worden vervolgd. „Dat is in niemands belang. Laat ons er in alle bestuurlijke wijsheid met de reders uitkomen.”

Minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) zei eerder in de Tweede Kamer juist wel tot vervolging te zullen overgaan als reders voor private gewapende beveiliging kiezen. Zijn voorlichter zegt dat het standpunt van Opstelten, die met vakantie is, onveranderd is. „Als reders dat doen, overtreden ze de wet en dat wordt niet getolereerd.” Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op de zaak.

CDA, D66, PvdA, SP en VVD willen opheldering van minister Hillen over de reders en de bescherming die Defensie kan bieden.

    • Camil Driessen