Meerderheid Kamer wil verbod op homodiscriminatie in grondwet

Voor het eerst wil een meerderheid van de politieke partijen dat discriminatie op grond van seksuele geaardheid in artikel 1 van de grondwet wordt verboden. Dat heeft een woordvoerder van homobelangenvereniging COC Nederland vanochtend gezegd.

Het COC vraagt sinds 2006 voorafgaand aan de verkiezingen aan alle partijen middels een kieswijzer welke “roze” standpunten zij steunen. Dit jaar gaven VVD, CDA, PvdA, SP, GroenLinks, D66, PvdD en DPK aan het eens te zijn met de stelling dat een verbod op homodiscriminatie in de grondwet moet worden opgenomen. Bij de vorige verkiezingen waren VVD, CDA en SP nog niet voor, schrijft persbureau Novum.

Volgens de COC-woordvoerder is het zowel juridisch als symbolisch van belang dat artikel 1 aangepast wordt. “Artikel 1 wordt wel de vlag op de grondwet genoemd en het zou voor ons mooi zijn als die vlag ook een beetje roze kleurt”.

‘Zinvol als rechter expliciet naar discriminatieverbod kan verwijzen’

Voor juridische beslissingen zou het volgens het COC een vooruitgang zijn wanneer een rechter expliciet kan verwijzen naar een verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid in de grondwet. Ook zou de wet uitkomst kunnen bieden voor een verbod op de ‘weigerambtenaar’, laat de woordvoerder weten.

Het COC hoopt dat het nieuwe kabinet de aanpassing van de grondwet verwezenlijkt. Daarnaast zou de belangenvereniging graag zien dat in het nieuwe regeerakkoord voorlichting over homo- en transseksualiteit op school wordt opgenomen en dat geweld tegen homo’s strenger wordt aangepakt.

    • Pim van den Dool