Lof uit binnen- en buitenland voor gouden race ‘Dutch swim queen’

Kromowidjojo toont haar emotie nadat ze beseft dat ze goud heeft gewonnen op de 100 meter vrij. Foto AP / Daniel Ochoa De Olza

De gouden medaille van Ranomi Kromowidjojo op de 100 meter vrij oogst wereldwijd bewondering, van de internationale media en haar buitenlandse en Nederlandse collega’s. Eigenlijk is niemand echt verrast door het succes van de “Dutch swim queen”.

‘Extending a Dutch tradition: Ranomi Kromowidjojo fulfills expectations’ is de kop van The Washington Post boven een artikel van persbureau AP over haar gouden race. Het Amerikaanse persbureau plaatst Kromo zonder aarzelen in de traditie van de meervoudig olympisch kampioenen Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn:

“Pieter van den Hoogenband. Inge de Bruijn. And now Ranomi Kromowidjojo, too, has joined the list of Dutch sprint champions at the Olympics. Entering as the favorite, Kromowidjojo fulfilled her own expectations with a comfortable victory Thursday in the 100-meter freestyle — swimming’s signature race.”

‘Eindelijk individuele titel voor zelfverzekerde kampioene’

Persbureau Reuters liep in het wedstrijdverslag alvast vooruit op de huldiging. “A night at the Palace with thousands of beer-drinking compatriots loomed for Dutch swim queen Ranomi Kromowidjojo…”, was de eerste zin van een artikel waarin haar transformatie van een relatief onbekende estafettezwemster naar een grote kampioen op een individueel nummer wordt beschreven:

“She entered the final with a wave to the crowd, where a ‘Go Ranomi’ banner caught the camera’s attention, and the confidence of someone who had already broken the Olympic record in the semi-final on Wednesday. Better known as a relay swimmer, winning world and Olympic golds, she finally chalked up an individual title with an Olympic record time of 53 seconds.”

Foto AFP / Christophe SimonFoto AFP / Christophe Simon

‘Wat een killer, wat een roofdier, wat een geweldige zwemster’

NRC-redacteur Rob Schoof roemt vanochtend in nrc.next de “geweldige” prestatie van Kromowidjojo:

“Wat een killer, wat een roofdier, wat een geweldige zwemster. Ranomi Kromowidjojo (21). Zo veel druk op haar schouders. Iedereen die verwacht dat ze wel ‘even’ olympisch goud wint op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van het zwemmen. Ze slaagde in haar missie, zij het met moeite.”

In de Volkskrant roemt sportredacteur John Volkers de mentaliteit en beroepsernst van Kromo:

“De grandioze zege, andere woorden zijn er niet voor zo’n optreden onder hoogspanning, is voor een groot deel te danken aan haar enorme zwemkwaliteiten. Het succes kwam evenzeer door haar mentale instelling als door haar beroepsernst. Zij wilde bij de beste Nederlandse trainer, de kampioenenmaker achter Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, werken aan haar grote plan. Jacco Verhaeren, die haar had gecoacht in het gouden estafetteteam op de 4 x 100, ontving de groeibriljant uit het Noorden met open armen.”

Collega’s: diepe buiging voor waanzinnige prestatie

Op Twitter was er ook veel lof voor Kromo, bijvoorbeeld van de Australische Melanie Schlanger die ze wist af te troeven in de finale:

Twitter avatar Mel_Schlanger Melanie Schlanger A big congratulations to @ranomikromo for an amazing swim. Well deserved. Would have loved to stand up there with you…maybe next time! X

Ook Nederlandse olympisch kampioenen uit het verleden en onze bekendste schaatsers feliciteerden Kromo via Twitter:

Twitter avatar Ireenw Ireen Wust Wauw!! @ranomikromo GOUD!! Wat een topper en een klasbak! Gefeliciteerd!
Twitter avatar SvenKramer86 Sven Kramer Diepe buiging @ranomikromo Gefeliciteerd, op het koninginnenummer!
Twitter avatar LeontienNL Leontien van Moorsel Inderdaad Ranomie, Goud is Goud!!!! Waanzinnig!!!

Nog één keer genieten van die prachtige gouden race

Tot slot: nog maar één keer genieten van Kromo’s gouden race, die gisteravond door ruim 3,7 miljoen werd bekeken. Hieronder een mooie NOS-compilatie van de finale.