Leider Noord-Korea: economie hervormen

De nieuwe leider van Noord-Korea heeft aangegeven dat hij de ernstig verzwakte economie wil hervormen en de levensstandaard wil verbeteren. Kim Jong-un zei vandaag in Pyongyang tegen een hoge diplomatieke delegatie uit China dat Koreanen „gelukkige en beschaafde” levens moeten krijgen.

Het is een nieuw signaal dat Kim Jong-un openstaat voor veranderingen, in tegenstelling tot zijn in december overleden vader Kim Jong-il. Op welke wijze de jonge Kim de inefficiënte staatsgeleide economie wil hervormen, is nog niet duidelijk.

Noord-Korea is een van de armste landen ter wereld, na tientallen jaren van economisch mismanagement en internationale sancties. De economische problemen zijn deze zomer verergerd door aanhoudende droogte, gevolgd door stortregens.

De Verenigde Naties maakten gisteren bekend dat Noord-Korea onmiddellijk voedselhulp nodig heeft, omdat een groot deel van de oogst is verwoest door overstromingen. Ook dreigen er ziektes uit te breken. Volgens de VN hebben de Noord-Koreaanse autoriteiten om eten en brandstof gevraagd.

Buitenlandse diplomaten en analisten kijken sinds de inauguratie van Kim Jong-un met grote aandacht naar mogelijke tekenen van verandering in het gesloten, militaristische land. Kim is eind twintig en woonde jarenlang in het buitenland.

Het beeld dat Kim Jong-un meer openheid wil, werd deze week versterkt door een foto van hem en een jonge Britse diplomaat tijdens een achtbaanritje in Pyongyang. Groot-Brittannië is een van de weinige westerse landen met een ambassade in Noord-Korea. Onder de oude Kim was er weinig direct contact.

Critici zeggen echter dat Kim Jong-un het strenge bewind van zijn vader onverminderd doorzet. Noord-Koreanen die zich niet aan de regels houden, verdwijnen in strafkampen. En het land handhaaft zijn nucleaire ambities.