Kortkolom buitenland

Spanje arresteert drie ‘leden van Al-Qaeda’

Madrid. De Spaanse politie heeft drie mannen gearresteerd die mogelijk aanslagen voorbereidden „in Spanje of elders in Europa. Het zou gaan om een Rus en een Tsjetsjeen die volgens Spanje waarschijnlijk lid zijn van Al-Qaeda, en een Turk die in Gibraltar werkt en hen zou hebben geholpen. De twee Russen werden aangehouden toen zij in de bus op weg waren naar de grens met Frankrijk. In het appartement van de Turk vond de politie genoeg explosieven om een bus op te blazen en informatie over het gebruik van kleine onbemande vliegtuigjes. (Reuters)

Roemeens Hof stelt besluit president uit

Belgrado. Het Roemeense Constitutionele Hof heeft een besluit over de geldigheid van het referendum zondag, over de vraag of president Basescu moet aftreden, uitgesteld tot 12 september. Dit gebeurde op verzoek van de partij van premier Ponta, fel tegenstanders van Basescu. Het hof had eerder een versoepeling van de regels door Ponta verworpen en bepaald dat het referendum alleen geldig is als de helft van de kiesgerechtigden komt stemmen. Dat is zondag niet gebeurd. Nu claimt Ponta dat het werkelijke aantal kiesgerechtigden lager is dan was aangenomen. Deze nieuwe episode in de slepende machtsstrijd tussen Ponta en Basescu illustreert de instabiliteit van de Roemeense rechtsstaat. (NRC)

Vier jaar cel voor ex-president Mongolië

Oelan Bator. Oud-president Nambarin Enchbajar van Mongolië is vanochtend veroordeeld tot vier jaar cel wegens corruptie. Een rechtbank in Oelan Bator achtte hem schuldig aan ambtsmisbruik gedurende zijn regeerperiode (2005-2009). Enchbajar noemt het proces politiek gemotiveerd. Hij is de belangrijkste rivaal van huidig president Tsachia Elbegdorj. Mongolië is rijk aan grondstoffen maar de politieke onzekerheden in het land vormen een obstakel voor de winning ervan. (AFP)

Meer dan dertig doden bij geweld Irak

Bagdad. Op een nieuwe bloedige dag in Irak zijn gisteren bij aanslagen en ander geweld meer dan 30 doden gevallen. In Bagdad kwamen negen mensen om het leven bij een bomontploffing. Woedende bewoners vielen vervolgens de politie aan. Het geweld was verder voornamelijk gericht tegen politie, leger en de sunnitische anti-Al-Qaedamilitie. Onder andere kwamen zeven militairen om het leven in het zuiden van Bagdad bij aanvallen door gewapende mannen. Het geweld wordt toegeschreven aan Al-Qaeda-in-Irak, dat vorige maand weer in het offensief is gegaan. (AFP)