Kim Jong-un wil hervormen - maar perestrojka is nog ver weg

Caption: North Korean leader Kim Jong-Un prepares to take a ride with other high-level officials during the opening ceremony of the Rungna People's Pleasure Ground on Rungna Islet along the Taedong River in Pyongyang in this July 25, 2012 file photograph. North Korea's new young leader has told chief backer China that his priority is to develop the decaying economy and improve living standards in one of the world's poorest states, the latest sign that he may be planning economic reforms. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un in het Rungna-pretpark in Pyongyang. Foto Reuters / KCNA

Kim Jong-un wil de zwakke Noord-Koreaanse economie hervormen en de levensstandaard verbeteren van het door voedseltekort geteisterde stalinistische land.

Dat zei hij vandaag in hoofdstad Pyongyang tegen een hoge diplomatieke delegatie uit China, meldt persbureau AP. Kim liet weten dat het doel van de communistische Arbeiderspartij is om haar onderdanen “gelukkige en beschaafde levens” te garanderen.

Een Noord-Koreaanse perestrojka?

Dit is opnieuw een signaal dat de nieuwe leider van Noord-Korea openstaat voor hervormingen, schrijft NRC Handelsblad, in tegenstelling tot zijn in december overleden vader Kim Jong-il. Op welke manier Kim wil hervormen is echter niet duidelijk. Sinds zijn inauguratie kijken buitenlandse diplomaten en analisten met grote aandacht naar mogelijke tekenen van verandering in het gesloten, militaristische land. De 28-jarige Kim woonde jarenlang in het buitenland voordat hij zijn vader opvolgde.

De beelden van een lachende Kim Jong Un in een achtbaan moeten zijn imago verbeteren:
http://youtu.be/PRDLe612Nio

De beelden van Kim samen met een jonge Britse diplomaat tijdens een achtbaanritje in Pyongyang en zijn recente huwelijk lijken te duiden op verandering in het land. De Noord-Koreaanse leider stond vanaf begin juli vrouwen ook toe om rokken, oorbellen en plateauzolen te dragen. Daarnaast werden verboden producten als pizza, frietjes en hamburgers van de zwarte lijst gehaald.

Kim met zijn vrouw treden naar buiten:

Maar critici zeggen dat Kim Jong-un ondanks deze tekenen van ‘perestrojka’ het strenge bewind van zijn vader onverminderd doorzet. Volgens Washington Post-journalist en Noord-Korea kenner Blaine Harden verhult deze ‘extreme makeover‘ het feit dat het regime nog strenger is geworden de afgelopen maanden. Dissidenten verdwijnen nog altijd in zware strafkampen waar zij verhongeren en worden vermoord, schrijft Harden. Daarnaast heeft Noord-Korea zijn nucleaire ambities, ondanks eerdere tekenen, niet opgegeven.

VN: Noord-Korea heeft VN om hulp gevraagd

Noord-Korea is een van de armste landen ter wereld, na tientallen jaren van economisch mismanagement en internationale sancties. De economische problemen zijn deze zomer verergerd door aanhoudende droogte, gevolgd door stortregens.

De Verenigde Naties maakten gisteren bekend dat Noord-Korea onmiddellijk voedselhulp nodig heeft, omdat een groot deel van de oogst is verwoest door overstromingen. Ook dreigen er ziektes uit te breken. Volgens de VN hebben de Noord-Koreaanse autoriteiten om eten en brandstof gevraagd.

    • Hans Klis