Kijktips

Film

Milk (Gus Van Sant, 2008, VS).

Warme, optimistische film over Harvey Milk, de eerste openlijke homoseksueel die (in 1977) in San Francisco werd gekozen in een publiek ambt (en in ’78 werd doodgeschoten door een homohatend ex-gemeenteraadslid). Met een formidabele hoofdrol van Sean Penn. Ook met Josh Brolin, James Franco en Emile Hirsch. Ned.3, 20.25-22.30u.

The Misfits (John Huston, 1961, VS).

Door (toenmalig meneer Monroe) Arthur Miller geschreven film, de laatste van zowel Marilyn Monroe als Clark Gable. Een gedesillusioneerde Monroe gaat op pad met eigentijdse cowboys Gable en Montgomery Clift, die in de Nevada-woestijn wilde paarden moeten vangen om ze als hondenvoer te kunnen verkopen. De opnamen, onder regie van John Huston, verliepen moeizaam. Monroe was afwezig en leerde haar teksten niet, Gable was ongeduldig en Huston meestal dronken. Clark stierf een paar dagen na de opnames aan een hartaanval, Monroes dood anderhalf jaar later is nooit opgehelderd.Ned.2, 23.45-01.49u.