Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Kijken: spraakmakende documentaire over seksisme in Brussel

Zelden leidt één documentaire tot zo’n intensief debat in verschillende landen. De documentaire Femme de la Rue over seksisme in Brussel leidde vorige week tot commotie in België, maar inmiddels wordt er ook in Nederland en Frankrijk volop over gedebatteerd. De documentaire valt hier volledig te bekijken.

Beeld uit de documentaire 'Femme de la Rue' waarop Peeters wordt bejegend.

Zelden leidt één documentaire tot zo’n intensief debat in verschillende landen. De documentaire Femme de la Rue over seksisme in Brussel leidde vorige week tot commotie in België, maar inmiddels wordt er ook in Nederland en Frankrijk volop over gedebatteerd. De documentaire valt hier volledig te bekijken.

In de documentaire, die vorige week werd uitgezonden in de Vlaamse actualiteitenrubriek Terzake, toont de filmstudente Sofie Peeters hoe ze voortdurend wordt lastiggevallen en aangesproken in de straten van Brussel. Met beelden van onder meer een verborgen camera laat ze zien hoe ze wordt uitgescholden en obscene voorstellen krijgt.

Bekijk hieronder de volledige documentaire Femme de la Rue:


NB: de documentaire is Engels ondertiteld.

De documentaire leidde in België tot felle discussies en de Brusselse wethouder voor toerisme wil dat het verboden wordt om seksistische opmerkingen te maken op straat. In Frankrijk doen vrouwen op Twitter onder de hashtag #harcelementderue (‘lastigvallen op straat’) verslag van de opmerkingen die ze van mannen op straat te horen krijgen.

Nrc.next onderzocht in hoeverre vrouwen in Nederland worden lastig gevallen. In twee dagen tijd kwamen er zo’n 500 reacties binnen op een oproep om ervaringen te delen.

Ook lastiggevallen? Deel ervaringen op de website van nrc.next.