Introductiekoers Manchester United is veel te hoog

Manchester United rekent erop dat beleggers zich net zo irrationeel zullen gedragen als voetbalfanaten. De toegewijde supporters van de Engelse club verwachten niets minder dan grootsheid, een ethos dat doorklinkt in de beursgang van Man Utd. Hoewel de aanhangers van de ‘Rode Duivels’ zelden teleurgesteld worden, zal dat waarschijnlijk wel gebeuren met de kopers van de aandelen tegen de voorgestelde introductiekoers.

Na te hebben geflirt met een beursnotering in Azië heeft Man Utd in de Verenigde Staten een nóg gastvrijer onthaal voor zijn onevenwichtige ondernemingsbestuur gevonden. Miljardair Malcolm Glazer en zijn familie zullen na de beursgang in New York de zeggenschap over het bedrijf in handen houden met hun sterkere B-klasse aandelen. Er is ook geen plan om dividend uit te keren aan de kopers van de aangeboden A-klasse aandelen, en de officiële vestigingsplaats van de firma op de Kaaiman Eilanden zal het lastig maken het doen en laten van de commissarissen te controleren.

De financiële situatie van Man Utd geeft nog meer stof tot nadenken. Hoewel de club zojuist een nieuwe sponsorovereenkomst heeft gesloten met General Motors en langetermijngroei voorspelt op het gebied van digitale en mobiele diensten, zal de omzet in het boekjaar tot 30 juni naar verwachting met wel 5 procent dalen. Dat komt doordat het onvermogen om zich te kwalificeren voor de knockout-fase van de Champions League in het meest recente seizoen de club minstens 10 miljoen pond aan televisie-inkomsten heeft gekost.

Bovendien werd Man Utd, ondanks het winnen van twaalf titels in de Premier League de laatste twintig jaar, het afgelopen seizoen voorbijgestreefd door concurrent Manchester City. Dat heeft aanleiding gegeven tot zorgen dat de legendarische manager van Man Utd, de 70-jarige Alex Ferguson, en zijn team hun beste tijd achter de rug hebben. De club kan bij het aantrekken van de beste spelers ook moeite hebben te wedijveren met de diepe zakken van de eigenaar van Man City, sjeik Mansour uit Abu Dhabi.

Niettemin denkt Man Utd voor de hoofdprijs te kunnen gaan. Op het hoogste punt van de introductiekoersmarge van 16 tot 20 dollar per aandeel zou het aandelenkapitaal van de firma zo’n 3,3 miljard dollar waard zijn – bijna drie maal zoveel als wat de familie-Glazer in 2005 heeft betaald. Tel daarbij de nettoschuld op van zo’n 500 miljoen dollar, nadat de opbrengst van de beursgang is gebruikt om een groot deel van de schulden weg te werken, en de bedrijfswaarde is ongeveer 3,8 miljard dollar. Dat is 22 maal de winst vóór rente en belastingen.

In vergelijking daarmee wordt MSG, dat eigenaar is van de New York Knicks en de Rangers en van Madison Square Garden, een stadion dat evenveel waard is als Old Trafford, het stadion van Man Utd, op een meervoud van nog geen elf maal de winst verhandeld. Man Utd kan als een luxepaardje worden gezien, maar de waardering die nu wordt gevraagd, is veel te hoog gegrepen.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

    • Jeffrey Goldfarb