Hockeyers winnen met 5-1 van Nieuw-Zeeland en boeken derde overwinning op rij

De Nederlandse hockeyers juichen na een doelpunt van Billy Bakker tegen Nieuw-Zeeland. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De Nederlandse hockeymannen hebben ook hun derde groepsduel op de Spelen gewonnen. Oranje was in een aantrekkelijk duel met 5-1 te sterk voor Nieuw-Zeeland en heeft nu negen punten na drie wedstrijden. Roderick Weusthof, Mink van der Weerden en Robbert Kemperman scoorden een keer, Billy Bakker trof tweemaal doel.

Nederland begon aanvallend, maar kreeg al binnen vijf minuten het deksel op de neus toen Simon Child scoorde. De Oranjemannen leken direct tegen te scoren, maar Bakker pakte de bal boven de schouder en via de videoscheidsrechter voorkwamen de Kiwi’s dat de gelijkmaker telde.

Na een kwartier werd na een strafcorner een strafbal verdiend en die werd door Weusthof benut. Elf minuten later kreeg Oranje opnieuw een strafbal mee en nu legde Van der Weerden aan. Hij zette Nederland op de verdiende voorsprong. Twee minuten later viel de eerste Nederlandse veldgoal. Een snelle uitbraak werd door Bakker afgerond.

Nederland beslist wedstrijd pas in tweede helft definitief

Pas in de tweede helft maakte Nederland definitief het verschil. Een kwartier voor tijd was het Bakker die zijn tweede van de wedstrijd aantekende. Kemperman zorgde met een onbedaarlijk hard backhandschot in de slotfase voor de eindstand.

Oranje won afgelopen maandag het openingsduel tegen India met 1-0. Woensdag werd vervolgens België met 3-1 verslagen. Nederland ligt door de drie overwinningen op rij op koers voor een plek in de halve finales.

Bekijk hieronder een samenvatting van Nederland - Nieuw-Zeeland:

    • Pim van den Dool